BodemVitalisering Limburg
Vanuit het lectoraat Levende Bodem Werkt! doet HAS green academy binnen het project BodemVitalisering Limburg onderzoek naar de toepassing van vers blad en maaisel als bodemverbeteraar in de akkerbouw in Limburg.
13 lectoren en zo’n 75 docentonderzoekers werken samen met studenten, docenten en professionals uit het werkveld aan een toonaangevende onderzoeksagenda met praktijkgerichte onderzoeksprojecten, zowel in Nederland als daarbuiten.
Hier vind je een selectie uit de onderzoeksprojecten waar we als HAS aan werken. Je kunt ze allemaal bekijken of filteren op onderwerp door op een of meerdere expertises te klikken.
Vanuit het lectoraat Levende Bodem Werkt! doet HAS green academy binnen het project BodemVitalisering Limburg onderzoek naar de toepassing van vers blad en maaisel als bodemverbeteraar in de akkerbouw in Limburg.
Het lectoraat Klimaatrobuuste Lanschappen van HAS green academy werkt binnen het Landelijk Lectorenplatform Klimaatverandering en Systeemtransities samen met andere lectoraten aan praktijkgericht onderzoek. Het doel is systeemtransities versnellen voor een duurzame samenleving.
Kalveren zijn de melkkoeien van de toekomst. Een succesvolle kalveropfok levert veel voordelen op: minder milieubelasting, lagere kosten en een meer duurzame melkkoe. Om in de praktijk voor elke veehouder een goede kalveropfok mogelijk te maken heeft HAS green academy met Vetvice B.V., FrieslandCampina Nutrifeed, MSD Animal Health, VDK products en Agrifirm samengewerkt in het project ‘Blauwdruk kalveropfok’.
In dit onderzoekproject heeft het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS green academy in 2024 in samenwerking met Naturalis en een verscheidenheid aan vrijwilligers onderzocht of het mogelijk is DNA van geleedpotigen uit huisstof te halen en te analyseren.
HAS green academy is vanuit het lectoraat Innovatieve Biomomnitoring partner in het onderzoeksproject. project KlimAzo! (KLIMaatAdaptieve leefomgeving). Dit project richt zich op het in kaart brengen van de risico’s van teken en muggen als gevolg van klimaatverandering en de maatregelen die hiertegen genomen worden.
Op HAS green academy onderzoeken studenten en onderzoekers samen met diverse partners de effecten van voedselbossen. Het doel van dit gezamenlijke onderzoek is om de veronderstelde effecten van voedselbossen meetbaar te maken.
Docentonderzoeker Rianne Jansen van HAS green academy is op 1 september 2025 via de Promotiebeurs voor Leraren van het NWO gestart met een promotieonderzoek gericht op het effect van groenteconsumptie op prediabetes in de darm. Zij doet dit vanuit het lectoraat Groene Gezondheid.
Hoe zorgen we ervoor dat duurzame, eiwitrijke voedselinnovaties écht hun weg vinden naar het bord van de consument? Dat is de centrale vraag binnen het PLENTY-project.
Greenport Duin- en Bollenstreek, HAS green academy, bollentelers en melkveehouders werken aan een ontwerpplan voor Fieldlab Bollenstreek: een regionale proeftuin voor duurzame landbouw. Dankzij een toegekende EIP-subsidie kan dit project binnenkort van start.
Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw neemt van 2021 tot 2026 deel aan Living Lab B7: met Boeren, Bewoners, Bezoekers en Beleidsmakers werken aan een Betere Biodiversiteit in de Bollenstreek. We ontwikkelen kennis, delen inzichten en stimuleren initiatieven om lokaal écht impact te maken.
In samenwerking met Erasmus MC analyseren studenten en docentonderzoekers van HAS green academy geautomatiseerde gedragsdata van verschillende muismodellen voor autisme. Het doel van het 6-jarig project Scanner is de ontwikkeling van autisme te begrijpen en om sexe-verschillen in kaart te brengen.
FoodwasteWijsheid is het platform voor mbo- en hbo- docenten om voedselverspilling in samenwerking met praktijkpartners aan te pakken. Ontdek inspirerend lesmateriaal, deel kennis en werk samen aan échte oplossingen. Zo dragen we bij aan SDG 12.3: 50% minder voedselverspilling vóór 2030!
De verduurzaming van de Nederlandse agrofoodketens is noodzakelijk en een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, NGO’s en overheid. True Pricing is een innovatieve methode die kan bijdragen aan het versnellen van deze verduurzaming door het inzichtelijk maken van maatschappelijke kosten en baten.
Peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, zijn belangrijk voor de eiwittransitie en dragen bij aan duurzame landbouw. Een sterker businessmodel ontwikkelen voor de teelt van Nederlandse peulvruchten, is dan ook het doel van dit tweejarige onderzoeksproject van bedrijven en hogescholen.
Melkeiwitten produceren zonder koeien. Dat is het doel van dit onderzoeksprogramma. In plaats van melk gebruiken we gist om een duurzame en diervrije eiwitvervanger te creëren met dezelfde voedingswaarde en structuur als melk. We onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron op een verantwoorde manier in de samenleving kan worden ingebed.
De wereldbevolking groeit gestaag. Al die mensen moeten gevoed worden binnen de grenzen van onze planeet. De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarmee neemt ook de vraag naar plantaardige vleesvervangers toe. Die vleesvervangers dienen makkelijk te gebruiken zijn en dicht bij traditionele vleesproducten te blijven. Tegelijkertijd is voedselveiligheid een cruciale factor in de ontwikkeling van deze alternatieven.
Het KAAZ-project (Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver) richt zich op de ontwikkeling van een innovatief plantaardig kaasalternatief. Dit alternatief benadert de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas. Het verschil? Het is gemaakt van duurzame, plantaardige ingrediënten.
Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.
In opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch is vanuit het lectoraat Groene Gezondheid onderzocht wat leerlingen van het Van Maerlant aan de Onderwijsboulevard kopen, waarom ze dat doen, én waar ze dit halen. Daarnaast zijn door de leerlingen zelf creatieve oplossingen bedacht om het voedselaanbod in de schoolkantine te verbeteren waardoor gezondere voedselkeuzes gemakkelijker worden.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) streeft naar een gezonde voedselomgeving. Om gezondere keuzes te stimuleren is er een project uitgevoerd in het medewerkersrestaurant. Door een drieweekse pilot, met interventies met gezondere alternatieven die aansloten bij de behoeften van de medewerkers, maar ook workshops en aanvullende informatie zoals een stoplichtsysteem, steeg het aanbod binnen de Schijf van Vijf met 8%. De medewerkers waren bovendien erg tevreden met de veranderingen.
Bij HAS green academy staat duurzaamheid centraal. In samenwerking met diverse organisaties neemt de hogeschool deel aan het grensoverschrijdende Interreg-project Klimaatrobuust StadsGroen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van stedelijk groen dat bestand is tegen de steeds extremere weersinvloeden, zoals langdurige droogte en hevige regenval.
Het lectoraat Design Methoden in Food ontwikkeld in samenwerking met bedrijf Bamboo Brands het Consumer Behaviour Lab. Deze samenwerking richt zich op het creëren van voorspellingsmethoden die niet alleen consumentintenties vastleggen, maar ook hun werkelijke keuze- en koopgedrag meten. Het doel is om de ‘intention-behaviour gap’ in food innovaties te overbruggen met name voor startups en scale-ups met een gezonde e/o duurzame voedselinnovatie.
Gedurende twee jaar werken zeven mbo’s, zeven hbo’s, twee gemeenten en maatschappelijke organisaties samen aan het project Mbo student in Actie voor Plantaardig voedsel met het doel om kennis te ontwikkelen over de gedachten en gedragingen van mbo-studenten en hiermee oplossingen te bedenken om mbo-studenten te stimuleren meer plantaardige keuzes te maken.
In dit tweejarig project werken de 4 groene hogescholen, onder leiding van de HAS, samen met partijen in hun regio om de productie en het gebruik van circulaire meststoffen in kaart te brengen en te stimuleren. Hiermee wordt zowel de huidige generatie ondernemers gestimuleerd, en de toekomstige generatie onderwezen in van rendabele landbouw in een gesloten kringloop.