Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Sturen met data - van denken naar doen

 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Sturen met data - van denken naar doen

Data-gedreven werken wordt steeds belangrijker voor overheidsorganisaties en bedrijven. Op basis van betrouwbare data kun je betere inzichten verwerven en efficiëntere keuzes maken. In de cursus Sturen met data - van denken naar doen leer je hoe je datasturing in de praktijk kunt toepassen. De cursus is los volgen, maar ook als onderdeel van de leergang Sturen met data.

Of het nu gaat over het bepalen van effecten van klimaatadaptatie of de gevolgen van de energietransitie voor de leefomgeving: nagenoeg elke grote maatschappelijke opgave vraagt om veel informatie en dus data.

In de meeste organisaties is de behoefte om datagedreven te werken al aanwezig. Soms is er al een data visie of data beleid. Maar vaak ontbreekt de praktische doorvertaling nog: projectaanpak, benodigde kennis, ethische- en privacy-aspecten. De cursus helpt je met die praktische aanpak om datagedreven denken en werken te implementeren in de organisatie.

Cursusprogramma

In deze cursus komt het proces van (beleids-)vraag naar datavraag aan de orde. Je leert over rollen en samenwerking tussen management, beleidsmedewerkers en dataspecialisten. Ook wordt aandacht besteed aan technieken en toepassingen.

 • Eerste bijeenkomst (op locatie). Wat is datascience, data en organisatie, persoonlijke competenties en rollen, persoonlijke opdracht.
 • Online bijeenkomst 1: Technieken (Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning, algoritmes, dashboards soft- en hardware)
 • Online bijeenkomst 2: Datasturing: best practises, tips & tricks.
 • Online bijeenkomst 3: Ethiek, privacy en transparantie
 • Laatste bijeenkomst (op locatie). Capita selecta (keuzes van onderwerpen), presentaties van opdrachten

Tijdens de bijeenkomsten komen voorbeelden vanuit de huidige maatschappelijke opgaven (woningbouw, klimaatadaptatie, gezonde leefomgeving) en datasturing aan de orde. Ook worden de ontwikkelingen vanuit VNG en rijksoverheid behandeld. Interactie en leren van je medecursisten is een belangrijk onderdeel van deze cursus. Aan de hand van alle inzichten ga je een actieplan opstellen voor je eigen organisatie. De totale studiebelasting van deze cursus bedraagt 6 dagen.

De cursus Sturen met data - van beleid naar project maakt deel uit van de leergang Sturen met data, die bestaat uit 2 cursussen, die ook los te volgen zijn:

Resultaten

De cursus geeft je inzicht in de praktische toepassingen van sturen met data in je eigen organisatie. Ook weet je wie je erbij moet betrekken, en welke kennis, ervaring en houding nodig is. Zo kom je vanuit een visie naar een procesinrichting met concrete aanpak voor datagedreven werken in je organisatie. Ook ontwikkel je je eigen (kennis-)netwerk op het gebied van het sturen met data, met docenten van verschillende organisatie en medecursisten uit jouw vakgebied.

Begeleiding

De kennis wordt je aangeboden in verschillende werkvormen. Afwisselend krijg je (basis) theorie aangevuld met praktische opdrachten (zowel individueel als in groepen). Om zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven, ligt de nadruk vooral op uitdagingen in de eigen werksituatie en interactie met docenten en deelnemers.

Voor wie?

De cursus is gericht op medewerkers van de (semi)overheid (beleidsmedewerkers, managers, teamleiders, informatiespecialisten) die datagedreven (willen gaan) werken en behoefte hebben aan meer kennis en ervaring. Ook voor dataspecialisten die zich bezig (gaan) houden met vraagstukken van overheidsorganisaties is de cursus interessant.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de cursus heb je minimaal MBO+ werk- en denkniveau en enige werkervaring bij de (semi) overheid. Bij voorkeur heb je ook enige ervaring met datagedreven werken. Mogelijk neemt de cursuscoördinator contact met je op voor een intake.

Cursusdata

De cursus bestaat uit 2 cursusdagen op locatie (van 9.30 - 16.00 uur) en 3 digitale sessies via Teams (van 8.45 - 12.00 uur). Data zijn:

 • woensdag 1 juni 2022 (locatie)
 • woensdag 8 juni 2022 (online)
 • woensdag 15 juni 2022 (online)
 • woensdag 22 juni 2022 (online)
 • woensdag 6 juli 2022 (locatie)

De cursus is tot stand gekomen met:

 • logo Infolia
 • Logo Geon

Samenvatting

Aanvangsdatum
01 juni 2022
Duur
1 maand
Investering
€ 1.495,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.495,00
Totaalprijs
€ 1.495,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Deel deze pagina