1. Home
 2. Meer HAS
 3. Studeren aan de HAS
 4. Informatie voor nieuwe studenten

Informatie voor nieuwe studenten

Welkom bij de HAS! Om je op weg te helpen als nieuwe student vind je hier allerlei handige informatie. Zoals het betalen van het collegegeld, welke laptop je nodig hebt en alles over het vinden van een studentenkamer.

HAS-studenten

Start studiejaar en boekenlijst

Meer informatie over de start van het studiejaar van jouw opleiding en de boekenlijst kun je hier ook vinden. Vragen? Neem dan contact op met de studieadviseur van jouw opleiding.

Studiefinanciering aanvragen

Heb jij je studiefinanciering al geregeld? Op de website van de DUO vind je alle informatie over: 

 • Studiefinanciering 
 • Collegegeldkrediet 
 • Studentenreisproduct (OV-chipkaart voor studenten) 

Collegegeld betalen

Er zijn 2 manieren waarop je het collegegeld voor jouw opleiding kunt betalen: 

 • Je betaalt het collegegeld in 1 keer. Het gehele bedrag wordt dan rond 3 september geïncasseerd.  
 • Je betaalt in 9 gelijke termijnen. Hier komen in dat geval administratiekosten bij van €24, die bij de 1e incassotermijn automatisch geïncasseerd worden.  

De betaling van het collegegeld kan alleen via Studielink geregeld worden. Via Studielink geef je HAS green academy met een digitale machtiging toestemming om het collegegeld te innen. De digitale machtiging kun je vanaf 1 juni regelen. 

Meer informatie over collegegeld, het afgeven van de digitale machtiging en de betalingstermijnen vind je op de pagina Collegegeld.

Collegegeld

Introductiedagen

Opleidingsintroductie

Iedere hbo-opleiding van HAS green academy in Den Bosch kent zijn eigen introductieprogramma. 

Je ontvangt van je opleiding bericht op wanneer en om hoe laat je wordt verwacht. 

22/8: Kennismakingsweek Gremio Unio

Studentenvereniging Gremio Unio organiseert daarnaast ieder jaar een Kennismakingsweek voor nieuwe studenten aan de HAS. Zo ontmoet je studenten van andere opleidingen en leer je de stad kennen!

31/8: INTRO Festival

Daarnaast is het INTRO Festival Den Bosch op 31 augustus een goede gelegenheid om je studietijd in Den Bosch te beginnen.

Je krijgt de kans om - samen met studenten van Avans, Fontys, Koning Willem 1 College en JADS - Den Bosch te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten!

 

Intro Festival Den Bosch

Startdatum per opleiding

Applied Geo-Information Science

Ben jij er klaar voor? Op maandag 28 augustus starten wij het studiejaar met introductielessen en een kennismaking met je coach.

Dinsdag 29 augustus vindt er een  introductiebijeenkomst plaats waarbij je niet alleen je medestudenten, maar ook Den Bosch beter leert kennen! 

Wist je ook dat er later in het blok een 3- á 4-daagse HAS introductie excursie voor jou is gepland? Meer informatie over de exacte data en tijden ontvang je ongeveer één week voorafgaand aan de start van de opleiding in je mailbox.

Bedrijfskunde en agribusiness

Ben jij er klaar voor? Op maandag 28 augustus is jouw eerste lesdag bij de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness in Den Bosch. Zorg dat je om 9.30 aanwezig bent op de HAS.

Je kunt van de opleiding nog een welkomstmail verwachten met daarin meer details.

Bedrijfskunde en foodbusiness

Ben jij er klaar voor? Op maandag 28 augustus is jouw eerste lesdag bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness in Den Bosch. Zorg dat je om 9.30 aanwezig bent op de HAS.

Je kunt van de opleiding nog een welkomstmail verwachten met daarin meer details.

Food Innovation

We verheugen ons erop om je op maandag 28 augustus te verwelkomen bij de HAS!

Voor de eerste 2 weken hebben we een leuk en afwisselend programma samengesteld. Hierbij gaan we kennismaken met elkaar en met de opleiding, het (docenten)team en HAS green academy. Ook gaan we natuurlijk samen koken en er staat een outdoor met overnachting georganiseerd. Reserveer hiervoor alvast 31 augustus en 1 september in je agenda!

Introductiebrief Food Innovation 23-24

 

Horticulture & Business Management

Are you ready? On Tuesday the 29th of August your first day at the study programme Horticulture and business management at the HAS in ‘s-Hertogenbosch will start.

 • Tuesday the 29th of August at 9 a.m. at the HAS
  • Welcome & introduction
  • Meet your coach
  • Lunch (provided)
  • Activities
  • BBQ
 • The rest of the week you will get an introduction to the modules and we will have some fun teambuilding activities planned.

Watch your mailbox because, at the beginning of July, you will receive a welcome letter by email with more information.

Are you an international student? Then your schoolyear starts a bit earlier with the Welcoming days! These are Thursday the 24th of August and Friday the 25th of August.

International Food & Agribusiness

Are you ready? On Friday the 25th of August your first day at the study programme International Food and Agribusiness at the HAS in ‘s-Hertogenbosch will start.

 • Friday the 25th of August: Food truck lunch for all IFA students and lectures at HAS
 • Monday the 28th of August at 9 a.m.: Introduction at HAS
 • Tuesday the 29th of August: Online meeting with your coach + packing for trip to Texel
 • Wednesday the 30th of August: 3-day trip to the island of Texel

Are you an international student? Then your schoolyear starts a bit earlier with the Welcoming days! These are Thursday the 24th of August and Friday the 25th of August.

Management van de Leefomgeving

Deze belangrijke opstart wil je niet missen! We beginnen het studiejaar op dinsdag 29 en woensdag 30 augustus met 2 introductiedagen. 

 • Dinsdag 29 augustus - tijdstip komt nog: kennismaking met coach en belangrijke informatie zoals het lesrooster van blok 1. Vergeet je laptop niet mee te nemen!  
 • Woensdag 30 augustus - eind van de ochtend/middag: verder kennismaken met elkaar en met de stad Den Bosch. 

Alle aanvullende informatie (zoals de tijden) heb je tussen 15 juli en 22 augustus ontvangen via de mail. Niks ontvangen? Check je spambox! 

Milieukunde

We ontmoeten je graag op de eerste studiedag maandag 28 augustus!

We gaan kennismaken, je krijgt een rondleiding en ontvangt je lesrooster. Dinsdag 29 augustus beginnen we dan echt! De lessen starten volgens het rooster. Let op jouw mailbox: op donderdag 24 augustus krijg je op jouw HAS-mail en privémail een bericht met informatie, exacte starttijden en rooster.

Op woensdagmiddag 1 september staat er een gave buitenactiviteit op de planning! Lees snel verder in de introductiebrief. 

Introductiebrief Milieukunde 23-24

Toegepaste biologie

We beginnen het studiejaar op maandag 28 augustus. Je start met een kennismaking met je coach en coachklas. Je krijgt uitleg over de organisatorische maar ook inhoudelijke zaken van de opleiding.

Op dinsdag 29 augustus staat er een hele leuke introductiedag gepland waarop we al fietsend de omgeving verkennen. Let er dus op dat je zelf voor een fiets zorgt! 

Vanaf woensdag 30 augustus gaan de lessen van start. Hiervoor ontvang je op maandag 28 augustus je lesrooster van je coach.

Let op je mailbox want halverwege juli ontvang je via de mail meer informatie over de start en de exacte tijden.

Tuinbouw en akkerbouw

Ben jij er klaar voor? Op dinsdag 29 augustus is jouw eerste lesdag bij de opleiding Tuin en akkerbouw in Den Bosch. Het programma ziet er als volgt uit:

 • Dinsdag 29 augustus 09.00 uur op de HAS
  • Welkom & introductie
  • Kennismaking met je coach
  • Verzorgde lunch
  • Afsluitende BBQ
 • De rest van de week krijg je een introductie van de modules en hebben we nog een aantal teambuilding activiteiten op de planning staan.

Je kunt van de opleiding begin juli een welkomstmail verwachten met meer informatie.

Veehouderij

Ben jij er klaar voor? Op maandag 28 augustus is jouw eerste lesdag bij de opleiding Veehouderij in Den Bosch.

We verwachten je tussen 8.30-9.00 uur op de HAS, zodat om 9.00 uur het algemene introductieprogramma kan starten. Maandag duurt het programma tot 14.00 uur. Neem je laptop, inlogcodes en lunch mee. 

Verdere informatie over de activiteiten in de eerste week, vind je in onderstaande introductiebrief. Je ontvangt deze brief ook rond 22 augustus per email.

Introductiebrief Veehouderij 23-24
Voedingsmiddelentechnologie

Yes! We starten op maandag 28 augustus om 13.00 uur op de HAS!

Maandag en dinsdag maak je vooral kennis met medestudenten en je coach. Je krijgt ook informatie over het rooster en allerlei praktische zaken. Natuurlijk zijn er daarnaast leuke activiteiten georganiseerd!

In de eerste week starten ook je lessen, gaan we erop uit in Den Bosch en staat er een gave bedrijfsexcursie op de planning. Lees meer hierover in de introductiebrief. 

Introductiebrief Food Technology 23-24

Literatuurlijst

Applied Geo-Information Science

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Applied Geo-Information Science Den Bosch
Bedrijfskunde en agribusiness

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Bedrijfskunde en agribusiness Den Bosch
Bedrijfskunde en foodbusiness

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Bedrijfskunde en foodbusiness Den Bosch
Food Innovation

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - semester 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Food Innovation Den Bosch
Horticulture & Business Management

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 nodig hebt. 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literature list Horticulture & Business Management
International Food & Agribusiness

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 nodig hebt. 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literature list International Food & Agribusiness
Management van de Leefomgeving

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Management van de Leefomgeving
Milieukunde

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - semester 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Milieukunde
Toegepaste Biologie

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Toegepaste Biologie Den Bosch
Tuinbouw en akkerbouw

Op de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 nodig hebt.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Tuinbouw en akkerbouw
Veehouderij

Op de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - blok 1 nodig hebt.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Veehouderij
Voedingsmiddelentechnologie (Food Technology)

In de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en middelen die je voor jaar 1 - semester 1 nodig hebt. De literatuurlijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

Literatuurlijst Food Technology

Dictaten en boeken

Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld via Blackboard, Sharepoint, MS Teams of mail. Je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. Als je dit wilt, dan kan dit bij Copyshop van der Heijden via het bestelformulier op de website.


Boeken bestel je van tevoren, bij Boekhandel Hurkmans van Hees of een andere leverancier. 

Bestellen bij Boekhandel Hurkmans van Hees
De meeste boeken worden binnen 24 uur en zonder extra kosten aan je verzonden. Buitenlandse boeken en boeken van andere opleidingsinstituten hebben soms een langere levertijd, wacht daarom niet te lang met bestellen. Heb je vragen over de literatuurlijst? Stuur dan een e-mail naar info@boekhandelhurkmans.nl. Indien je je telefoonnummer vermeld, word je door Boekhandel Hurkmans van Hees teruggebeld.

 

Blackboard-leermiddelen worden in blok 1 digitaal verstrekt.

Minimumeisen laptop

Voor jouw studie aan de HAS moet je over een eigen laptop beschikken. We adviseren je een Windows-laptop te gebruiken, omdat bepaalde programma's die vanuit de opleidingen gebruikt worden niet op MacOS-systemen werken. 

Om goed te kunnen werken met de benodigde programma's, moet je laptop aan een aantal minimumeisen voldoen (qua hardware en software).

Let op: Volg je een studie bij 1 van de onderstaande opleidingen dan heb je een laptop nodig die krachtig genoeg is om grafische applicaties te kunnen draaien. Bekijk hiervoor de checklist laptopeisen.

 • Applied Geo-Information Science;
 • Food Innovation;
 • Management van de Leefomgeving.

Checklist laptopeisen

Hardware - Windows

Windows

 • Processor Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 - Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10/11
 • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels) - full HD (1920x1080 pixels) aanbevolen 
 • 8 GB intern geheugen - Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10/11)  
 • 256 GB Solid State Drive met 100 GB vrije schijfruimte - Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office 

 • Webcam en microfoon - Voor het kunnen volgen van online colleges en overleggen via bijvoorbeeld Microsoft Teams
 • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz -5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS green academy 
 • Lange accuduur- stroomvoorzieningen zijn niet overal beschikbaar

Aanvullende eisen - Applied Geo-Information Science

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce  
 • 16GB intern geheugen (in plaats van 8GB is aanbevolen)
 • 512 GB en SSD –1 TB schijf aanbevolen 

Let op: Bij deze opleiding wordt grafische software gebruikt die alleen voor Microsoft Windows beschikbaar is. Je kunt daarvoor geen gebruik maken van een Apple MacBook.

Aanvullende eisen - Food Innovation

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce
 • 16GB intern geheugen (in plaats van 8GB is aanbevolen)
 • 128 GB en SSD-schijf aanbevolen 

Let op: Bij deze opleiding wordt grafische software gebruikt die alleen voor Microsoft Windows beschikbaar is. Je kunt daarvoor geen gebruik maken van een Apple MacBook.

Aanvullende eisen - Management van de Leefomgeving

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce
 • 16GB intern geheugen (in plaats van 8GB is aanbevolen)
 • 512 GB en SSD –1 TB schijf aanbevolen 

Let op: Bij deze opleiding wordt grafische software gebruikt die alleen voor Microsoft Windows beschikbaar is. Je kunt daarvoor geen gebruik maken van een Apple MacBook.

Hardware - Apple

Apple

 • Processor Intel Core i5  - Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals MacOS 11
 • Schermresolutie WXGA+ (1440x900 pixels)
 • 8 GB intern geheugen - Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals MacOS 11)  
 • 256 GB Solid State Drive met 100 GB vrije schijfruimte - Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office 
 • Webcam en microfoon – Voor het kunnen volgen van online colleges en overleggen via bijvoorbeeld Microsoft Teams
 • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz -5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS green academy 
 • Lange accuduur- stroomvoorzieningen zijn niet overal beschikbaar

Let op: bij de volgende opleidingen wordt grafische software gebruikt die alleen voor Microsoft Windows beschikbaar is. Je kunt daarvoor geen gebruik maken van een Apple MacBook.

 • Applied Geo-Information Science;
 • Food Innovation;
 • Management van de Leefomgeving.
Software
 • Windows 10/11 - 64 bit-versie
 • MacOS 11 Big Sur
 • MS Office - MS Office 365 Pro Plus is via HAS green academy gratis beschikbaar 
 • Up-to-date anti-virus en -malware programma

Als student kun je (na de start van het studiejaar) via www.surfspot.nl voordelig software aanschaffen, zoals MS Windows, Adobe Creative Cloud en SPSS. 

Inloggen als student

Jaarrooster en vakanties

HAS Den Bosch tips & route

HAS Venlo tips & route

Studentenleven

Op kamers

Zoek je nog een kamer in Den Bosch of Venlo? Er zijn een aantal websites die je kunt gebruiken in je zoektocht. Een aantal van deze sites zijn:  

In Den Bosch is er daarnaast ook een woningcorporatie die studentenkamers aanbiedt: Brabant Wonen. Natuurlijk is het ook altijd goed om vrienden en familie te laten weten dat je op zoek bent, zodat ze je kunnen helpen bij het vinden van een leuke kamer. 

Lid worden van een studie- of studentenvereniging

Borrelavonden, excursies, maar ook kansen om je professionele netwerk uit te breiden: er zijn meerdere redenen om je aan te melden bij een studie- of studentenvereniging. Zowel in Den Bosch als in Venlo zijn er verschillende verenigingen om je bij aan te sluiten en leuke sociale, maar ook leerzame activiteiten mee te ondernemen. 

HAS op social media

Heb je de HAS al gevonden op social media? Via Instagram, TikTok, YouTube en LinkedIn blijf je op de hoogte van leuke HAS-brede activiteiten.