Toekomstbestendig voor mens én natuur
Het uitgangspunt voor de herinrichting was dat het gebied toekomstbestendig moet zijn voor mens én natuur. Het moet klimaatveerkrachtig zijn, wat betekent dat het bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering en het zichzelf kan stabiliseren met zo min mogelijk menselijk ingrijpen. Het gaat dan onder meer over extreme weersomstandigheden, te veel stikstof en de afname van biodiversiteit.
Water, natuur en landbouw
Om een beeld te krijgen van wat hiervoor nodig is, startten de studenten met een gebiedsanalyse. Vervolgens ontwikkelden ze een visie vanuit 3 hoofdthema’s: water, natuur en landbouw. De mens heeft het landschap de laatste 100 jaar steeds verder aangepast voor eigen gebruik zonder na te denken over de houdbaarheid van deze aanpassingen op de lange termijn. In hun visie namen de studenten niet het landgebruik als uitgangspunt om het landschap daarop aan te passen, maar keken ze naar hoe het landschap eruitziet en passen het landgebruik daarop aan.
Stappenplan
Met deze manier van denken in het achterhoofd maakten de studenten een stappenplan zodat de herinrichting in fases kan worden uitgevoerd. “We onderzochten onder meer hoe het watersysteem verbeterd kan worden zodat verdroging en overstromingen worden voorkomen. Ook bekeken we hoe we verschillende natuurgebieden aan elkaar kunnen verbinden en hoe die met bufferzones beschermd kunnen worden tegen stikstof. Het is nodig de landbouw in deze zones te extensiveren. Voor de boeren in deze gebieden moeten nieuwe verdienmodellen ontwikkeld worden.”
Natuur en landbouw verweven
Het stappenplan verweeft natuur en landbouw met elkaar en dat is een belangrijke reden waarom het project de nominatie voor de Groenpact Impactprijs heeft binnengehaald. Het project heeft niet alleen impact op klimaat en biodiversiteit, maar ook op de voedseltransitie en de toekomstbestendigheid van de agrarische sector. En het biedt alle betrokken partijen perspectief.