Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Lenny van Erp over haar lectoraat Precision Livestock Farming

precisie veeteelt
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Lenny van Erp over haar lectoraat Precision Livestock Farming

Sinds 1 mei 2016 is Lenny van Erp lector van het lectoraat Precision Livestock Farming bij de HAS Hogeschool. Met een brede lach, twinkelende ogen en vol enthousiasme vertelt Lenny exact 1 jaar later over hoe haar lectoraat op dit moment binnen én buiten de HAS vorm krijgt.

Een robot als assistent

“Geluid, beweging, groei, productie, melksamenstelling, het zijn allemaal signalen die sensoren kunnen opvangen”, vertelt Lenny. “Binnen dit lectoraat draait het om de vraag hoe we dit soort data kunnen gebruiken om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Wij zien pas dat er iets mis is als er gehoest wordt in een stal of als een dier mank loopt. Technologie kan veel eerder afwijkingen opsporen dan wij. Met een hoestmonitor bijvoorbeeld, wordt nu in een stal per afdeling gemeten of dieren ziek worden. Dan kan een afdeling eerder en gerichter behandeld worden in plaats van alle dieren in de stal. De bedrijfsvoering wordt efficiënter en duurzamer. Dat is precision livestock farming. In de toekomst worden robots personal assistants, maar de boer neemt de beslissingen. Dat kan de techniek (nog) niet en eerlijk gezegd zou ik het eng vinden om dat volledig aan de techniek over te laten.”

Projecten over data

De minor Smart Farming start in september voor de 2e keer. Lenny: “Deze minor gaat niet alleen over dieren, maar we zoeken hier ook de verbinding en toepassing in de plantsector. De hbo opleidingen Toegepaste Biologie, Tuinbouw en akkerbouw, Dier- en veehouderij en Geo Media & Design doen allemaal mee. De projecten gaan over data. Je kunt van alles meten, maar wat kunnen we er mee? Hoe kun je data bundelen en handig visualiseren? Die vraag, daar gaat het om. Studenten van alle leerjaren binnen Toegepaste Biologie werken aan projecten binnen het lectoraat. Binnen de HAS geef ik ook gastlessen bij andere opleidingen.” Lenny vervolgt: “Ik ben betrokken bij 6 bedrijfsopdrachten (afstudeerprojecten) bij Dier- en veehouderij en Toegepaste Biologie. We werken met pluimvee, runderen en varkens. We meten bijvoorbeeld gedrag in het biggennest. We gebruiken daarvoor de ‘Lenny’s’: laptops met webcams en analyse software, die inmiddels behoorlijk naar varkens ruiken.”

Grijs en groen samenbrengen

Lenny is leergierig, wil input hebben en gezien worden. “Ik geef veel presentaties. Tijdens de onderwijsdag Veehouderij, tijdens workshops, etc. Met samenwerkingspartners zoals de TU Eindhoven en provincie Brabant zoek ik naar de verbinding tussen techniek en de agrofoodsector. Ik breng grijs en groen bij elkaar. Ik vind het leuk om er smeuïg over te vertellen en mijn verhaal naar buiten te brengen. Mensen zien je op het podium en komen naar je toe. Nu ik lector ben, kom ik makkelijker ergens binnen. Ik ben nu bezig met de aanvraag voor een groot onderzoek in de pluimveehouderij samen met de TU Eindhoven, 3 bedrijven, ZLTO en Inholland. Ik heb gesproken met Maarten Steinbuch, hoogleraar automotive technology. Bekend van de voetbalrobots die in staat zijn om elkaar waar te nemen. Het is spannend en interessant om alle partijen bij elkaar te brengen. Het moet wel gezellig zijn, ik breng voor een overleg een zelfgebakken kruidkoek mee.”

Proeftuin realiseren

“Er zijn 2 melkveebedrijven waar we veel projecten doen. Ik zou het fantastisch vinden als we voor iedere sector (koeien, varkens, pluimvee) een proeftuin kunnen realiseren. Een fysieke plek waar we kunnen leren. Er zijn nog zoveel interessante vragen. Door de inzet van techniek een betere en duurzamere bedrijfsvoering realiseren waardoor de dieren gezonder zijn en minder stress ervaren, daar zet ik me voor in.”

Deel deze pagina