Interview: HAS Hogeschool stapte in coronatijd over van fysiek naar online onderwijs

- …
- HAS Organisatie
- Actualiteit
- Interviews
- Interview: HAS Hogeschool stapte in coronatijd over van fysiek naar online onderwijs
Carmen Houben vertelt dat ze best moest wennen aan het geven van online onderwijs. “De eerste weken waren behoorlijk onrustig: alles kwam in een stroomversnelling. Maar er zijn goede dingen uit voortgekomen. Ik geef enkele productvakken en in de module Granen & Meer gaan we met de studenten normaal gesproken naar het Gilde College om brood te bakken en ze te vergelijken met elkaar. Dat was nu niet mogelijk. We hebbende studenten toen thuis brood laten bakken en een analyse laten maken van het proces. Dat was nog een behoorlijke uitdaging: het meel was op veel plekken uitverkocht. Het was mooi om te zien hoe creatief ze daarmee omgingen. En wat ik ook merkte: ze waren juist omdat ze zelf thuis aan de slag moesten veel intensiever betrokken bij de opdracht en doken echt de materie in. We hebben een mooie verdiepingsslag gemaakt in deze les die ik zeker meeneem ook ná de coronatijd.”
![]()
Wouter Thijs vertelt dat hij niet eerder in zo’n korte tijd zoveel softwareprogramma’s onder de knie kreeg als nu. “Heel leuk, maar ook behoorlijk intensief”, vertelt hij. “Digitaal leren werken kost veel tijd merk ik.” Wouter maakte de afgelopen maanden verschillende online excursies, ook samen met collega’s. “We gingen zelf op pad en maakten video’s op verschillende excursiepunten. Ook maakten we gebruik van Google Street View en online kaarten. We denken goed na over wat we vertellen in de video’s: we willen studenten ook prikkelen om zelf na te denken en geven ze opdrachten. Dat doen we online meer dan tijdens de echte excursies. Studenten zijn vol lof over de excursies: ze vinden ze leuk om te kijken. Maar wat je wel mist is de beleving. Het er zelf zijn, de plek ervaren. Dat kan digitaal nooit vervangen. Dus als het weer kan, gaan we zeker weer echt op excursie. Zo’n online excursie kan dan gaan dienen als naslagwerk.”
![]()
Cindy Hammink is coördinator van een tweedejaars onderwijsmodule gericht op productontwikkeling met daarin meerdere practica en een project. “Met enkele collega’s ontwikkelden we een alternatief voor het project door studenten hun eigen keuken als thuislab te laten inzetten. De studenten gingen individueel aan de slag waarbij ze wel als groepje werkten aan een gezamenlijk projectdoel. Collega Ria van de Ven stuurde pakketjes met ingrediënten naar alle studenten, meer dan 200 zendingen. Door de practica op gezamenlijke momenten te plannen konden we als docenten via MS Teams een kijkje nemen bij de verschillende projectgroepen en konden we ze direct ondersteunen als er vragen waren. Natuurlijk is het niet hetzelfde als een écht practicum. Studenten hebben minder productontwikkelingsvaardigheden opgegaan, maar ze hebben wel andere dingen geleerd: communicatie, plannen, organisatie. Ook is het mooi te zien hoe flexibel ze zijn. Denk aan bijvoorbeeld het inzetten van familie als proefpanel in plaats van medestudenten.”
![]()