Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Alumnus Stefan Scheeve past Methodiek Maatschappelijk Beheer toe bij Gemeente Deurne

Vlag  Deurne
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: alumnus Stefan Scheeve past Methodiek Maatschappelijk Beheer toe bij Gemeente Deurne

Stefan Scheeve is ruim een jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding Management van de Leefomgeving bij HAS Hogeschool. Zijn afstudeeropdracht deed hij via de Community of Practice (CoP) waarin HAS Hogeschool, gemeenten, aannemers, adviesbureaus en de provincie Noord-Brabant samenwerken aan vraagstukken op het gebied van het beheer van de openbare ruimte. De daar ontwikkelde Methodiek Maatschappelijk Beheer past hij nu toe in zijn werk als junior projectleider bij de Gemeente Deurne.

Waarom heb je gekozen voor een opleiding aan HAS Hogeschool?

Stefan: “Ik ben een jongen uit de Zaanstreek, dus ik kom niet uit de buurt. Ik heb na de havo een tussenjaar genomen en heb daarna een jaar veiligheidskunde gestudeerd. Dat beviel niet, ik voelde me op die opleiding een nummertje. Ik heb op een groene middelbare school gezeten en had daar vooral interesse in planten en bomen. Daardoor kreeg ik het idee een open dag van de HAS te bezoeken. Door de sfeer die er hing en de persoonlijke benadering was ik snel om en ben ik overgestapt.”

Hoe kijk je terug op je opleiding?

“Het was een fijne en leerzame tijd. Toen ik startte heette de opleiding nog Tuin- en landschapsmanagement. In de loop van mijn studie vond de omvorming naar Management van de Leefomgeving plaats. Dat gaf soms onduidelijkheid, maar meestal was het juist leuk: we konden als studenten de doorontwikkeling van de opleiding mee vormgeven. Onze feedback werd door de docenten op prijs gesteld en dat vond ik erg sterk. In Den Bosch wonen best veel studenten maar het is geen échte studentenstad en dat paste goed bij me.”

Stefan Scheeve

Jouw afstudeeropdracht heeft je een baan opgeleverd. Hoe is dat gegaan?

“Ik deed mijn afstudeeropdracht via de Community of Practice (CoP) waarin HAS Hogeschool met het werkveld samenwerkt aan vraagstukken op het gebied van het beheer van de openbare ruimte. Deze CoP bestaat inmiddels 5 jaar en heeft onder meer een methodiek ontwikkeld op het gebied van maatschappelijk beheer. Er liggen veel uitdagingen op het gebied van de openbare ruimte, waarbij het steeds belangrijker wordt de leefomgeving als geheel benaderen. Deze methodiek helpt daarbij. Binnen mijn afstudeeropdracht heb ik in opdracht van de gemeentes Oss en Deurne met enkele medestudenten de methodiek getoetst in de praktijk. Na afloop bood de Gemeente Deurne me een baan aan als junior projectleider waarin ik de kans kreeg de methodiek ook in andere projecten toe te passen.”

Kun je hier iets meer over vertellen?

“Binnen het beheer van de openbare ruimte maken wordt nog voornamelijk een sectorale aanpak gehanteerd. De uitdagingen binnen de leefomgeving – denk aan het klimaat dat verandert, steden die verdichten, aandacht voor gezondheid – maken dat we meer integraal willen gaan werken. De Methodiek Maatschappelijk Beheer helpt hier invulling aan te geven. Stel dat in een wijk het riool vervangen moet worden. Dan kun je dat doen en verder niets. Maar je kunt ook kijken wat er nog meer mogelijk is waardoor het maatschappelijk rendement hoger wordt.”

Wat is je ervaring tot nu toe?

“Ik vind het ontzettend leuk dat ik het vertrouwen heb gekregen van de gemeente om met de methodiek aan de slag te gaan. Ik ben vrij om te experimenteren en te ontdekken. Als je de methodiek bij een project volgt, gaat er aardig wat tijd zitten in de voorbereidende fase. Twee zaken zijn hierbij belangrijk: het doen van een gebiedsanalyse en het betrekken van burgers en stakeholders. De grootste uitdaging is echter het meekregen van alle collega’s. Verandering is niet voor iedereen even makkelijk en ook niet iedereen ziet er het nut van in. Deze manier van benaderen is echt nieuw voor de sector en dus moet je structuren doorbreken en aanpassen. Ik ben binnen de projecten die ik doe een spin in het web – een verbinder - en die rol bevalt me goed. En ik ben zelf echt enthousiast over deze nieuwe benadering en probeer dat over te brengen op anderen.”

Deel deze pagina