Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

foto vlinder en bij
 1. HAS Onderzoek
 2. Lectoraten
 3. Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

HAS Hogeschool heeft samen met Naturalis het lectoraat Innovatieve Biomonitoring opgezet. Met dit nieuwe lectoraat wil HAS Hogeschool bijdragen aan het beschermen en behouden van onze biodiversiteit. Meer dan ooit staat dit onder druk. Ontwikkelingen als intensieve landbouw, urbanisatie en klimaatverandering hebben de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten ongewenst snel doen afnemen met alle nadelige gevolgen van dien voor ons ecosysteem. Het wordt daarom steeds belangrijker om de biodiversiteit in kaart te brengen, verliezen te meten en effecten van ingrijpen te monitoren.

Doel van het lectoraat Innovatieve Biomonitoring

Zoals de naam doet vermoeden, heeft het lectoraat tot doel om innovatieve technieken voor biomonitoring toe te passen op concrete maatschappelijke vraagstukken, te valideren én verder mee te ontwikkelen. De uitdaging daarbij is op zoek te gaan naar nieuwe onverwachte slimme combinaties en toepassingen van technieken die het detecteren en monitoren van soorten eenvoudig(er) maken en bijdragen aan het vroegtijdig en effectief inzetten van (natuur)beschermingsmaatregelen.

Naturalis als partner

Uniek voor dit lectoraat is de samenwerking met Naturalis, hèt biodiversiteitsinstituut in Nederland. Van oudsher is Naturalis een bekende partner van universiteiten en academische instituten in het doen van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Met het mede opzetten van het lectoraat ‘Innovatieve Biomonitoring’ bij HAS Hogeschool maakt Naturalis zich nu ook sterk voor toepassingsgericht onderzoek. In de kenniskring leveren medewerkers van Naturalis Biodiversity Center een actieve bijdrage.


Partners lectoraat Innovatieve Biomonitoring

Actueel

 • HAS Talkshow 2020

  Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten onze lectoren: Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring, Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming en Herman Peppelenbos - lectoraat Groene Gezondheid van HAS Hogeschool je bij over de impact van Covid-19 op de sector agrofood en leefomgeving.

  Lees meer

 • HAS Hogeschool partner Deltaplan Biodiversiteitsherstel

  HAS Hogeschool is toegetreden tot een uniek netwerk van boerenorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen, natuur- en milieuorganisaties en overheden. Dit netwerk, genaamd Deltaplan Biodiversiteitsherstel, maakt zich sterk voor een systemische aanpak in het herstellen van de biodiversiteit. Een doelstelling waar de HAS, als groene hogeschool, maar wat graag aan bijdraagt!
  verschillende voorbeelden Biodiversiteit

  Lees meer