1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Inleiding in zaadfysiologie

Cursus Inleiding in zaadfysiologie

In het kort

Op de zaadkwaliteit zijn zowel fysiologische processen bij ontwikkeling, rijping, opslag en kieming, als de bewerkingen tijdens en ná de oogst van invloed. De cursus Inleiding in zaadfysiologie, die voorheen aangeboden werd door Breedwise, geeft je inzicht in alle factoren die invloed hebben op de kwaliteit van zaad en leert hoe je deze kan controleren.
Start
16 oktober 2024
Duur
5 dagen
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

De fysiologische processen bij de ontwikkeling, rijping, opslag en kieming van zaden zijn alle bepalend voor de kwaliteit van een zaadlot. Ook de bewerkingen die tijdens en ná de oogst worden toegepast - denk aan droging, schoning, verwerking, behandeling en opslag - zijn van invloed op de kwaliteit. In de cursus Inleiding in zaadfysiologie krijg je inzicht in de werking van deze processen en hoe je hier op kunt sturen.

Wat kun je na de cursus Inleiding in zaadfysiologie?

Na het volgen van de cursus Inleiding in zaadfysiologie ken je de achtergronden van de fysiologische verschijnselen die je in je dagelijks werk tegenkomt.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus Inleiding in zaadfysiologie aan bod:

  • Functie, ontstaan en bouw van zaad.
  • Zaadkwaliteit: accent op fysiologische eigenschappen (kiemkracht, kiemsnelheid, gelijke kieming, vigour).
  • Fysiologie van de zaadvorming en de invloed van uitwendige en inwendige factoren op de zaadkwaliteit.
  • Fysiologie van het drogen en bewaren en de invloed van uitwendige factoren op de zaadkwaliteit.
  • Fysiologie van de zaadkieming en de invloed van uitwendige en inwendige factoren op de kieming.
  • Verschillende soorten kiemrust en hoe deze te doorbreken. 
  • Zaadbehandelingen om de zaadkwaliteit te verhogen, accent op priming.
  • Veredeling en zaadkwaliteit.
Voor wie

De cursus Inleiding in zaadfysiologie richt zich op medewerkers van de afdelingen zaadproductie, zaadverwerking en kwaliteitscontrole, zaadtelers van zaadbedrijven en planten- of boomkwekerijen.

 

Begeleiding

De cursus wordt gegeven door HAS-docenten Tamara Verhoeven en Emile Clerkx.

 

Tamara Verhoeven werkt sinds 2014 als docentonderzoeker bij HAS green academy. Na een bachelor, PhD en post-doctoraal onderzoek werkte zij onder andere voor een adviesbureau voor boeren en telers op het gebied van Sustainanable Crop Management, maar ook als onderzoeker zaadproductie bij verschillende bedrijven in Nederland. Door haar achtergrond heeft ze veel kennis en ervaring om de vakken onderzoeksvaardigheden, plantenmorfologie, - fysiologie en -verdeling te geven.

 

Emile Clerkx werkt sinds 2009 als docentonderzoeker bij HAS green academy. Na een MsC plantenveredeling  en PhD onderzoek naar de genetica van zaadkwaliteit is hij 4 jaar werkzaam geweest bij Seminis als productiespecialist en onderzoeker zaadkwaliteit. Naast onderzoek met studenten is hij betrokken bij het geven van cursussen op het gebied van plantenfysiologie, plantenveredeling en onderzoeksmethodieken.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Inleiding in zaadfysiologie start op 16 oktober 2024.

 

De cursus bestaat uit 5 dagen (van 13.00 tot 17.00 uur):

  • 16 oktober 2024
  • 6 november 2024
  • 20 november 2024
  • 4 december 2024
  • 11 december 2024

De cursus vraagt naast de bijeenkomsten om ongeveer 2 uur per week aan zelfstudie.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • MBO4 werk- en denkniveau.
  • Een achtergrond in de branche.
Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Inleiding in zaadfysiologie af met een examen. Als je een voldoende haalt ontvang je een certificaat van HAS green academy.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
16 oktober 2024
Investering
€ 1.475,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.425,00
Cateringarrangement
€ 50,00
Totaalprijs
€ 1.475,00
excl. BTW

 

  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals een cateringarrangement, worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Logo Breedwise

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie