1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Cursist Sonja over de Incompany Inleiding Zaadfysiologie

De cursus als incompany: het verhaal van Cursist Sonja

In een interview deelt Sonja van der Wal, productiespecialist bij Enza Zaden, haar ervaringen met de incompany cursus 'Inleiding in Zaadfysiologie' van HAS green academy. Deze cursus is speciaal ingezet voor (nieuwe) medewerkers binnen Enza Zaden en biedt een unieke combinatie van theorie en praktijk.

Voor ieder wat wils

De cursus biedt volgens Sonja een goed instapniveau, ook voor degenen met enige voorkennis: "Voor mij was een deel van de informatie herhaling, maar dat kan nooit kwaad. Voor collega's met een achtergrond in finance of logistiek was het juist uitdagend. Er wordt in de cursus een mooie balans gecreëerd voor zowel ervaren medewerkers als de medewerkers waarvoor de hele sector nog nieuw is. Er was namelijk ook voldoende ruimte om dieper op de stof in te gaan waar nodig.”


De cursus bood daarbij een goede afwisseling voor zowel beginners als experts: "Op sommige momenten was ik een beginner en op sommige momenten een expert," zegt ze. “Dit hield de cursus uitdagend en boeiend.”

De achtergrond van de docent als wetenschapper en zijn vaardigheden in het doceren zorgden ervoor dat de inhoud van de cursus zowel diepgaand als begrijpelijk was.

Theorie én eigen praktijk

Wat deze cursus volgens Sonja erg toepasselijk maakt, is de wetenschappelijke basis van de informatie die wordt overgebracht. “De achtergrond van de docent als wetenschapper en zijn vaardigheden in het doceren zorgden ervoor dat de inhoud van de cursus zowel diepgaand als begrijpelijk was. De informatie die ik kreeg voelde geverifieerd. Deze cursus was daarmee ook ver van oppervlakkig, wat ik erg belangrijk vind," aldus Sonja.

Een van de hoogtepunten voor Sonja was de combinatie van theorie met praktijkbezoeken aan verschillende afdelingen binnen het bedrijf. “Bij de lessen over kieming vond ik het enorm leuk dat we na een dagdeel lessen ook naar ons eigen kiemlab gingen om daar te zien hoe de theorie vertaalt naar de praktijk. Hierbij was er ook een mooie wisselwerking tussen de docent vanuit de HAS en de medewerkers op de afdeling, waarbij de docent ook echt de link wist te leggen met de lesstof.”

Toepassing in eigen werk

“Een leuk aspect van de cursus was de mogelijkheid om met collega’s samen te werken en kennis uit te wisselen. Het werken in een gemêleerde groep zorgde voor een collegiale sfeer en het was waardevol om van elkaar te leren. Dat was dan ook echt een mooi voordeel van deze incompany” vertelt Sonja.
"Ik heb nog meer aan de cursus gehad dan ik had verwacht," zegt ze. “De praktische kennis die ik opdeed, helpt me nu om beter na te denken over processen en kwaliteit in mijn werk. De cursus heeft mijn basiskennis vergroot en mij geholpen om de grote lijnen beter te begrijpen."

Het is een cursus die zowel praktisch als diepgaand is en een blijvende impact heeft op mijn dagelijks werk. Het is een investering in kennis die zich dubbel en dwars terugbetaalt in de praktijk!

Aanrader

“De cursus is een aanrader voor iedereen die in de zaadsector werkt. De specifieke vakkennis die je opdoet, is essentieel en zeer relevant voor mijn werk bij Enza Zaden, en dat zal in andere bedrijven niet heel anders zijn. Het is een cursus die zowel praktisch als diepgaand is en een blijvende impact heeft op mijn dagelijks werk. Het is een investering in kennis die zich dubbel en dwars terugbetaalt in de praktijk!" concludeert ze.