1. Home
 2. Samenwerkingen in de sectoren leefomgeving en natuur

Samenwerkingen in de sectoren leefomgeving en natuur

Een goede aansluiting bij het werkveld staat bij HAS green academy voorop. Om die reden werken we graag met jou samen. Bijvoorbeeld in de vorm van een stage of afstudeerproject met een van onze studenten. Onze studenten houden zich bezig met verschillende actuele onderwerpen, zoals klimaatverandering, biodiversiteit, dierenwelzijn en gezondheid, innovatieve plantenteelttechnieken, een duurzame leefomgeving, maar ook met een onderwerp als databeheer. Met een HAS- student haal jij de nieuwste kennis in huis om te innoveren en optimaliseren binnen jouw organisatie.

Hal HAS Den Bosch

Een stage of afstudeerproject zijn slechts twee voorbeelden. Er zijn nog veel meer manieren waarop je met de HAS kunt samenwerken.

Mogelijkheden tot samenwerking

Van korte projecten met studenten tot op maat gemaakte cursussen om jouw eigen personeel bij te scholen en het deelnemen aan onderzoek.  

 • Onderwijsprojecten: Gebruik jouw uitdaging op het gebied van bijvoorbeeld duurzaam bodembeheer, teeltoptimalisatie, landschapsinrichting, data en nog veel meer als real-life case die door studenten wordt uitgewerkt. 
 • Stages: Bied een student de mogelijkheid om voor langere tijd dagelijks de praktijk van jouw bedrijf te leren kennen en met een frisse blik naar jouw processen te kijken, onderzoek uit te voeren en advies te geven.
 • Afstudeerprojecten (bedrijfsopdrachten): Geef studenten die bijna de arbeidsmarkt op gaan een afstudeerproject binnen jouw bedrijf en krijg een gedegen onderzoek met oplossing, zoals een omgevingsplan of een concreet nieuw dashboard voor monitoring waarmee je direct aan de slag kunt.
 • Bedrijfsopleidingen en cursussen: Doe zelf nieuwe inspiratie en vaardigheden op via een bedrijfsopleiding of cursus. Denk aan een cursus op het gebied van sportvelden- of bodembeheer, precisielandbouw of (geo)data. Zoek je iets op maat voor jouw bedrijf of afdeling? We gaan graag met je in gesprek over een Incompany cursus. 
 • Onderzoek:Wil je meedenken of deelnemen aan innovatief toegepast onderzoek? Participeer dan in de onderzoeksprogramma’s van, bijvoorbeeld, onze lectoraten Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem, Innovatieve Biomonitoring of Klimaatrobuuste landschappen. Lectoraten zijn kennisgroepen binnen hogescholen die op maatschappelijk relevante terreinen de verbinding leggen tussen het onderwijs, de beroepspraktijk en praktijkgericht onderzoek.
 • Faciliteiten: Onze faciliteiten, waaronder het Digital Innovation Lab, de HAS Kas en diverse lab faciliteiten, zoals het microbiologielab, chemielab en insectenlab, lenen zich uitstekend voor onderzoek, uitvoering en het volgen van processen, maar ook voor cursussen of ondersteuning van symposia.
 • Events: Wil je kennismaken met de HAS voor inspiratie op een project of vraagstuk? Dat kan! We organiseren regelmatig vakinhoudelijke events, waaronder de jaarlijkse Geo Experience dag, studentpresentaties, webinars en meer waar je gratis aan deel kunt nemen.

 

Meer informatie vind je onder 'Samenwerken'. 

Samenwerken

Praktijkvoorbeelden

Om je een voorbeeld te geven van wat HAS studenten kunnen betekenen voor jouw bedrijf, vind je hieronder enkele voorbeelden van afstudeeropdrachten (bedrijfsopdrachten).

Heb je een concreet vraagstuk waarvoor je de samenwerking met HAS green academy wilt verkennen? Of heb je nog vragen over een van de samenwerkingsmogelijkheden? Neem contact op via has@has.nl

 

Meer afstudeeropdrachten

Opleidingen voor professionals

 • man en vrouw bekijken plant

  Opleiding Plantenfysiologie

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  2 maanden

  De opleiding Plantenfysiologie geeft je de kennis en inzichten die je nodig hebt om onderbouwde keuzes te maken in het optimaliseren van het teeltproces.

 • beheer natuurgras

  Opleiding Expert natuurgras

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  7 maanden

  De opleiding Expert natuurgras leert je hoe je kwaliteit van grond, water en gras kunt monitoren en hoe je bij problemen de juiste maatregelen treft.

 • zonnepanelenpark

  Incompany Adviseur leefomgeving onder de Omgevingswet

  Locatie
  Op locatie
  Studieduur
  0 maanden

  De Omgevingswet geeft nieuwe beleidsinstrumenten en brengt nieuwe uitvoeringsprincipes met zich mee. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze die je helpt om de verschillende doelstellingen in de omgevingsprogramma's te integreren.

 • Man en vrouw achter computers

  Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  3 dagen

  De Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven leert je als data- of informatiespecialist om een opdrachtgever beter te begeleiden en adviseren bij een dataproject rondom maatschappelijke thema's. Zoals de energietransitie, biodiversiteit en wateroverlast, om maar een paar voorbeelden te noemen.

 • mensen op heide

  Cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering

  Locatie
  Op locatie
  Studieduur
  4 maanden

  Ben jij boer of tuinder in Brabant en speel je met het idee voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering? Of je wil een initiatief succesvol verder brengen, maar zoek je nog naar welke vorm voor jou het beste werkt?

 • Cursisten op het land - gewasbescherming

  Cursus Adviseren gewas-bescherming

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  6 dagen

  Vanaf 1 januari 2019 is iedereen die - beroepsmatig of in het kader van een commerciële dienst - advies verstrekt over de bestrijding van plagen en het veilig gebruik van pesticiden, verplicht om in het bezit te zijn van het vakbekwaamheidscertificaat ‘Adviseren gewasbescherming’.

Wil je op de hoogte blijven?