1. Home
  2. Onderzoek
  3. Projecten
  4. ZERO Food Waste Challenge

ZERO Food Waste Challenge

Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge. In 2021 was er een Brabantse editie, in 2022 landelijk. Partners zijn Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank.

food waste

Vóór 2030 50% minder voedsel verspillen

Het doel van de ZERO Food Waste Challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. Via de challenge bedenken en implementeren ze samen oplossingen hiervoor. Dit draagt bij aan het halen van we de Sustainable Development Goal 12.3 van de verenigde Naties te halen: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Brabantse editie

In 2021 hield het lectoraat de eerste Brabantse editie van de ZERO Food Waste Challenge met en relatief kleine groep studenten van 4 hogescholen. Lector Antien Zuidberg zette binnen deze Brabantse challenge samen met collega’s, studenten en partners voor de HAS een voedselverspillingsactieplan op.

Met dit actieplan wil het lectoraat de voedselverspilling binnen de HAS in Den Bosch in 3 jaar tijd met 50% verminderen. Dit doet de HAS in de eerste plaats door gericht te kijken naar de eigen voedselverspilling en hier actie op te ondernemen. Maar daarnaast doet de organisatie het ook door binnen het onderwijs en onderzoek actief met voedselverspilling als thema aan de slag te gaan.

Online masterclasses

Studenten kunnen tijdens de challenge online een serie masterclasses volgen die bestaan uit webinars en SMALL challenges. De masterclasses zijn in de avond en Engelstalig. De bijeenkomsten gaan onder meer over de laatste stand van zaken met betrekking tot voedselverspilling, maar ook over werkwijzen/methoden om tot innovatieve én werkende oplossingen te komen.

SMALL en BIG Challenges

Naast de masterclasses met de SMALL challenges kunnen de studenten ook werken aan een BIG challenge van een bedrijf, instelling of school. Hierbij formuleert het lectoraat een aantal generieke opdrachten voor de eigen hogeschool, maar worden ook specifieke BIG challenges opgehaald bij bedrijven, instellingen en andere scholen.

Alle deelnemers krijgen aan het eind een certificaat en de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject ontvangt een ZERO Food waste challenge Award. Deze zal worden uitgereikt rond 12 maart 2023 door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Bekijk hier de challenges van 2021

Neem contact op