1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Promotieonderzoek over effect groente op prediabetes in de darm

Promotie- onderzoek over effect groente op prediabetes in de darm

Docentonderzoeker Rianne Jansen van HAS green academy is op 1 september 2025 via de Promotiebeurs voor Leraren van het NWO gestart met een promotieonderzoek gericht op het effect van groenteconsumptie op prediabetes in de darm. Zij doet dit vanuit het lectoraat Groene Gezondheid.

darmonderzoek

Het onderzoek heet 'More than a gut feeling - Investigating diabetes onset in the gut and the preventive role of vegetables'. In het onderzoek onderzoekt Rianne wat de rol is van de darm bij het ontstaan van diabetes type 2 en hoe groenten daar een beschermend effect op kunnen hebben.

Rianne: “We bekijken tot in hoeverre inhoudsstoffen uit onder andere koolsoorten via specifieke darmreceptoren de afgifte van het darmhormoon glucagon like peptide 1 (GLP-1) reguleren. Hiervoor maken we gebruik van een geavanceerd darmorganoïde model, waarin we het ontstaan van diabetes type 2 simuleren. Uiteindelijk moet dit een bijdrage leveren aan het verminderen van T2D via gerichte voedingsadviezen en nieuwe producten. De doorontwikkeling van het darmmodel verminderd daarnaast de op dit moment nog nodige dierproeven.”

Onderzoeksmethodieken

Rianne gaat zich verdiepen in programmeertaal R en data-analyse, en ervaring opdoen met het gebruik en doorontwikkeling van state-of-the-art onderzoeksmethodieken via een darmorganoïde model. “De kennis en vaardigheden, de samenwerkingen en de contacten die ik tijdens dit promotietraject opdoe, neem ik mee terug naar mijn onderwijspraktijk. Het combineren van onderzoek en onderwijs stelt me in staat om mijn passie voor beide te vervullen en tegelijkertijd een waardevolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van toekomstige professionals.”

Dat laatste is ook een expliciete voorwaarde voor deze beurs, waarbij Riannes plan ook zo geschreven is dat er studenten, van verschillende opleidingen, kunnen deelnemen in verschillende fases van het onderzoek. “Daarnaast hecht ik veel waarde aan het overdragen van opgedane kennis naar de praktijk en zullen we samenwerkingen opzoeken met het bedrijfsleven, zowel binnen de teelt als de voedselverwerkende industrie”, aldus Rianne.

Neem contact op

Looptijd

  • 2025
    1 september
  • 2030
    1 september

Gerelateerde lectoraten

  • Lectoraat Groene Gezondheid

    Lectoraat Groene Gezondheid

    Het lectoraat Groene Gezondheid wil bijdragen aan een gezonder eetpatroon met meer groente en fruit. De focus van het onderzoek ligt op de voedingswaarde van groente en fruit, de kwaliteit in de naoogstketen, en nieuwe voedselconcepten met meer groente en fruit. Daarnaast is er aandacht voor de context van ons voedselaanbod: de voedselomgeving.