Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Projecten

Foto vlinder en bij op takje lavendel

Bruce Schoelitsz werkt als kenniskringlid van het lectoraat Innovatieve Biomonitoring aan verschillende projecten.

Bedwantsdetectiekit (HBO take off)

In samenwerking met BioMon en Naturalis is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de ontwikkeling van een bedwantsdetectiekit, waarmee de aanwezigheid van bedwantsen wordt aangetoond op basis van eDNA. Het project omvat de ontwikkeling van een soortspecifieke primer voor de bedwants, dat zowel is getest op genetische materiaal dat is verzameld in het lab, als in de praktijk. Verder is een marktverkenning uitgevoerd, waarbij de belangrijkste doelgroep voor de kit is bepaald.

Weet wat er leeft (TKI)

Naast een vroege detectie is het voorspellen van de ontwikkeling van plagen in de kas een sterke troef binnen Integrated Pest Management. Door data van omgevingssensoren, eDNA-analyse, geurprofielen van planten (VOC’s) en automatische beeldherkenning (vision) te voeden aan een kunstmatig intelligent systeem zijn zowel early detection als voorspelling mogelijk. In dit vier jaar durende project werkt een groot consortium samen om dit doel te behalen. Samen met de WUR, Imec en Koppert zijn we vanuit het lectoraat betrokken bij de werkgroep Vision, waarin de focus ligt op de herkenning van drie plaagsoorten en drie bijbehorende biologische bestrijders. Hierbij worden niet alleen foto’s gemaakt met reguliere camera’s, maar worden ook hyperspectraal beelden geproduceerd en geanalyseerd. Er worden vanuit ‘Weet wat er leeft’ meerdere jaarprojecten, TB4-projecten en BO’s uitgevoerd.

Overige projecten automatische beeldherkenning

De vraag naar de toepassing van automatische beeldherkenning bij plaagsoorten neemt gestaag toe. We zijn bij meerdere projecten betrokken waarbij we bijvoorbeeld onderzoeken hoe een val verbeterd kan worden om de fotokwaliteit verhogen of onderzoeken welke soorten wel of niet onder bepaalde omstandigheden herkend kunnen worden.

Kenniskringlid

Bruce Schoelitsz

Docentonderzoeker opleiding Toegepaste Biologie


E: B.Schoelitsz@has.nl

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Deel deze pagina