1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Studenten ontwikkelen Oost-Nederlandse kurkuma en zwarte peper

Studenten ontwikkelen Oost-Nederlandse kurkuma en zwarte peper

Studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Tuinbouw en akkerbouw werken het komende jaar binnen verschillende afstudeeropdrachten aan een onderzoek met als doel tot een duurzame teelt onder glas en verwerking voor specerijen in Nederland te komen. Het project heet ‘NEXTGarden Ingredient Farm van Oost-Azië naar Oost-NL’ en wordt gesubsidieerd door EFRO Oost-Nederland. Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen is nauw betrokken bij het onderzoek. Op dit moment is de eerste groep Toegepast Biologen aan de slag met de ontwikkeling van zowel de kurkumaplant als zwarte peper. Na de zomer zullen Tuinbouwstudenten teelt- en verwerkingstechnieken voor hun rekening nemen. Later komt ook het in de markt zetten van de producten aan bod.

Zwartepeperplantjes (voorste 2 rijen) en kurkumaplantjes (achterste 3 rijen) die gebruikt worden voor het onderzoek van studenten Toegepaste Biologie.

Tuinbouw onder druk

De aanleiding voor het project is tweeledig, zo staat te lezen in het projectplan. Aan de ene kant komt de tuinbouwsector in Nederland steeds meer onder druk te staan door toenemende concurrentie uit het buitenland. Ondanks de premium kwaliteit van traditionele Nederlandse producten valt de prijsvorming nog wel eens tegen.

Groeiende vraag specerijen

Aan de andere kant is er de groeiende vraag naar specerijen vanuit zowel Westerse als niet-Westerse landen. Telers in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika kunnen deze stijgende vraag amper bijbenen. De oogst is sterk afhankelijk van externe factoren, zoals ziektes en seizoensinvloeden, waardoor het aanbod én de prijs sterk kan variëren. Daarnaast is de keten niet transparant en is het transport over lange afstanden belastend voor het klimaat.

Telen van specerijen onder glas

Deze redenen samen maakt het interessant te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het in Nederland telen van specerijen onder glas. “Dit levert niet alleen een stabiele aanlevering van een hoge kwaliteit specerijen op”, stelt Jasper den Besten, lector van het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen, “maar biedt de tuinbouwsector ook de kans om zich opnieuw te profileren met verse kwaliteitsproducten én aansluiting te vinden bij de farmaceutische industrie en voedingssupplementenmarkt. Oost-Nederland kwam de voor lokale teelt in beeld vanwege de wens om een relatief klein tuinbouwgebied te ontwikkelen en oudere bedrijven een nieuwe bestemming te geven.”

Kurkuma en zwarte peper

De studenten brengen de hele keten in kaart en kijken waar innovatie mogelijk is. Op basis van vooronderzoek zijn de kurkuma- en zwarte peper geselecteerd om mee aan de slag te gaan. Jasper: “Kurkuma is een snelgroeiende kruidachtige plant die steeds hipper wordt vanwege de gezondheidsaspecten van deze plant Daarnaast is het een hoofdbestanddeel van kerriepoeder. Zwarte peper is in gedroogde en vaak gemalen vorm in vrijwel ieder keukenkastje te vinden, maar het verse product is een heel andere beleving. Beide specerijen bevatten waardevolle inhoudsstoffen zoals aroma’s en oliën die als natuurlijke geur-, kleur en smaakstoffen gebruikt kunnen worden. De inhoudsstoffen zijn ook interessant vanwege de medische werking.”