1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Onderzoek upcycling voedselverspilling binnen Upcycling Food Waste Project

Onderzoek upcycling voedselverspilling binnen Upcycling Food Waste Project

Etensrestenfeestjes, zero waste apps, voedseldeelinitiatieven, korte en lange documentaires, eindeloze media- en sociale mediacampagnes - het lijkt erop dat de wereld eindelijk wakker geworden is. Terwijl bijna een miljard mensen iedere dag hongerlijden, wordt meer dan 30% van de voedselproductie wereldwijd verspild, dat niet alleen oneigenlijk gebruik van hulpbronnen is, maar ook ernstige gevolgen heeft voor de klimaatverandering. Voedselverspilling is het domste probleem van de wereld en nu we ons dit hebben gerealiseerd, veranderen steeds meer mensen hun dagelijkse gewoontes om tot een oplossing van dit probleem te komen.

Upcycling Food Waste Project

Ieder zijn goede keuze heeft zijn weerslag, de bottom-up initiatieven mogen niet worden ondermijnd. Toch kan men zich terecht afvragen waar de meeste voedselverspilling vandaan komt en hoe het voorkomen of veranderd kan worden. Als je je ooit hebt afgevraagd wat de voedingsindustrie doet om het voedselverspillingsprobleem te bestrijden, lees dan snel verder. Het Upcycling Food Waste Project is een initiatief om op te volgen.

Verspillingsfabriek

“Waarom is een product alleen maar goed als het perfect is? Heeft een bezield product of een bezielde dienst niet veel meer waarde?", vroeg Bob Hutten, Algemeen Directeur van Hutten Catering, zich af. Deze vragen hebben hem ertoe aangezet, reststromen vanuit de voedingsindustrie een nuttige bestemming te geven en uiteindelijk werd het concept gerealiseerd. Zo werd de Verspillingsfabriek - die van goede voedselingrediënten hoogwaardige voedselproducten - maakt, een feit. Een belangrijke factor - deze laatste zouden anders worden weggegooid.

3D Food Printing

“Wat mij het meest verbaasde is dat die ingrediënten niet eens lelijk zijn. Omdat ik betrokken ben bij de voedingsindustrie, was ik mij wel degelijk van de omvang van het voedselverspillingsprobleem bewust, maar ik had er geen idee van dat er zoveel zelfs uitstekend voedsel wordt verspild. Alleen maar door miscalculaties en harde regels van een winstgerichte voedingsindustrie.” zegt Nina Hoff van byFlow, die verwijst naar het overschot aan ingrediënten dat door De Verspillingsfabriek wordt gebruikt. “We hechten veel waarde aan het idee, voedsel te produceren van ingrediënten die anders verloren zouden gaan en we wisten onmiddellijk dat er in dit project ruimte voor 3D Food Printing zou zijn”, vervolgt ze.

Open cartridge systeem

Inderdaad moet de visie van byFlow, een snelgroeiend bedrijf in Nederland die 3D Food Printing-technologieën ontwikkelt en verkoopt, professionals in staat stellen om aangepaste vormen, texturen en smaken te creëren door verse ingrediënten of ingrediënten die anders zouden zijn weggegooid te gebruiken. De Focus 3D Food Printer van byFlow gebruikt een ‘open cartridge systeem’, wat betekent dat bijna ieder voedingsingrediënt voor het printen kan worden gebruikt (wanneer het vooraf als een gladde pasta is voorbereid) en dankzij de printer in mooie of gepersonaliseerde maaltijden of producten veranderd kan worden.

Nieuwe mogelijkheden

“Samen met onze klanten onderzoeken wij voortdurend hoe onze 3D Food Printing-technologie kan bijdragen aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedsel en in dit geval het probleem van voedselverspilling. De Verspillingsfabriek heeft echter voor ons nieuwe mogelijkheden geopend om samen iets op onze lokale Nederlandse markt te doen - en het onmiddellijk te doen”, zegt Hoff.

Onderzoek
Zonder de bemiddelaar van het Food Waste Upcycling Project – HAS Hogeschool - zouden byFlow en De Verspillingsfabriek elkaar misschien nooit hebben ontmoet en zou hun samenwerking misschien niet zo snel van de grond zijn gekomen. Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool, begeleidt de studenten - Jelle van Gestel en Joran Holtes - bij een onderzoek naar de mogelijkheden voedselverspilling te upcyclen door het gebruik van de Focus 3D Food Printer.

Voedselverspilling upcyclen

“Toen we 2 jaar geleden op HAS Hogeschool met het 3D-printen van voedsel begonnen, vroeg ik mij af waar wij met deze nieuwe technologie een groot maatschappelijk effect zouden kunnen bereiken en het eerste idee was: kunnen we voedselverspilling upcyclen? Ik zou blij zijn wanneer we een applicatie kunnen ontwikkelen die een levensvatbare bedrijfscase kan worden en die eraan kan bijdragen, deze nieuwe technologie vooruit te helpen en bovendien voedselverspilling te upcyclen naar mooie nieuwe producten”, zegt Antien, die het idee achter het project uitlegt.

Snel implementeren

Daarnaast wijst zij erop dat byFlow en De Verspillingsfabriek van begin af aan betrokken zijn bij het overleg over de concepten, waardoor wordt gewaarborgd dat de prototypes en bedrijfscases die de studenten ontwikkelen voorzien in de behoeften van beide partners en deze zouden kunnen worden geïmplementeerd zodra het onderzoek is afgelopen. De Focus 3D Food Printer, het project dat door alle drie de betrokken partijen wordt medegefinancierd, wordt daarom als een instrument gebruikt om reststromen aan voedselingrediënten om te toveren tot kant-en-klare producten en ze op deze manier een tweede leven te geven. Welk soort producten er zullen worden gemaakt, voor wie en waar ze zullen worden verkocht en gebruikt kan nog niet worden onthuld.

Succesvolle samenwerking

Het Food Waste Upcycling Project schept nieuwe mogelijkheden, plannen en hoop. De nieuwe 3D Food Printing technologie stelt de Verspillingsfabriek in staat haar productaanbod te verbreden (vooralsnog beperkt tot soepen en sauzen) en haar productiemethoden te vernieuwen. De toepassing van hun technologie brengt byFlow dichterbij het realiseren van de visie van haar bedrijf. Dankzij deze succesvolle samenwerking kan de voedingsindustrie meer aan de strijd tegen voedselverspilling bijdragen - het domste probleem dat de wereld op dit moment heeft.

Meer informatie

3dbyflow.com