1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Joshua van Wersch zette zijn eigen bedrijf voor het hoeden van varkens op

Joshua van Wersch zette zijn eigen bedrijf voor het hoeden van varkens op

Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zin van dat zijn ouders een bedrijf hebben thuis, wist hij toch al snel dat hij iets in de agrarische sector wilde gaan doen. Als kind was hij namelijk al gepassioneerd bezig met het houden, slachten en verkopen van konijnen en de jacht. Daarom besloot hij Dier- en veehouderij te gaan studeren. De studie bleek heel goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Joshua liep bijvoorbeeld stage in Zeeland én Nieuw-Zeeland.

Meteen verknocht aan Topklas Ondernemen

Zonder te weten wat Topklas Ondernemen precies inhield, was Joshua meteen verkocht bij het horen van deze naam. “Omdat ik iets significants wilde betekenen voor de wereld en niet stil kon zitten, ontstond mijn ondernemersdrang. Ik wist mijn visie en drijfveren te vertalen in een nieuwe onderneming: De Varkenshoederij.” Met het geloof dat je zelfstandig sneller stappen zet, maar samen verder komt, besloot Joshua naast het zelfstandig ondernemen ook af te studeren binnen de beroepsdracht Natuurlijke Boeren.

Varkens hoeden

“Eigenlijk had ik altijd een voorkeur voor rundvee”, vertelt Joshua. “Maar nadat ik zes weken stage had gelopen bij een varkenshouderij, kwam ik met 2 biggen thuis. Zo begon mijn liefde voor varkens. Ik hield ze al een tijd als hobby en ineens kwam ik op het idee om ermee te gaan ondernemen.” Maar wat is dat, varkens hoeden? “Dat betekent dat de varkens het gehele jaar buiten lopen op het land. In de lente en zomer lopen ze bijvoorbeeld op grasland, in de herfst bevinden ze zich op akkers en ruimen de resten van de oogst op. En in de winter ruimen ze het bos op. Zo wordt efficiënt gebruik gemaakt van lokale voedselbronnen en kunnen de varkens hun natuurlijke gedrag vertonen.”

Kleinschalig begonnen en nu uitbreiden

Joshua legt uit dat hij kleinschalig is begonnen en 3 hectare land van zijn grootvader gebruikt. “Maar ik wil graag uitbreiden en ben daarvoor in gesprek met natuurorganisaties, boeren en particulieren die grond bezitten.” Komt varkens hoeden veel voor? Volgens Joshua zie je het wel in het noorden van Nederland, maar in Limburg is hij uniek. “In het buitenland zie je het ook wel. Het varkensvlees dat gebruikt wordt voor Ibericoham komt van varkens die gehoed worden.” Joshua werkt ook samen andere partijen, zo ontwikkelt hij samen met een restaurant een ‘stoerburger’.

Sector in de lift helpen

"Joshua is een intreder in de sector omdat hij van huis uit geen agrarisch bedrijf heeft”, zegt Rob Heijs van Topklas Ondernemen over hem. “Bovendien gebruikt hij een nieuw businessmodel: natuurlijk boeren. Ik ben trots op zijn ambities. Joshua is één van die mensen die de sector weer in de lift helpt. Hij is bescheiden, initiatiefrijk en doortastend. Bij zijn selectie voor Topklas Ondernemen was er even twijfel: gaat het hem lukken? Maar hij heeft de kans met beide handen aangegrepen en is sindsdien enorm gegroeid, zowel qua persoonlijkheid, als in de voortgang van zijn bedrijf.”

Meer informatie?

www.devarkenshoederij.nl