1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Anne Lyskawa bedacht MeatGreen: een groente- én vleesburger

Anne Lyskawa bedacht MeatGreen: een groente- én vleesburger

Afgestudeerde Food Innovation Anne Lyskawa presenteerde in 2015 op de HAS Food Experience haar concept MeatGreen: een burger die voor de helft uit rundvlees en voor de andere helft uit groente bestaat. Inmiddels verkoopt Anne haar burger bij de landwinkel van boerderij de Regte Heijden uit Riel en leverde ze al enkele keren aan de Jaarbeurs in Utrecht. Ze zoekt nog naar een manier om de productie op te schalen.

Vleesconsumptie hoog, groenteconsumptie laag

“Toen wij op de HAS een concept moesten ontwikkelen dat we op de Food Experience zouden presenteren, deed ik eerst onderzoek naar de trends in de foodsector”, vertelt Anne over het ontstaan van MeatGreen. “Een van de dingen die ik ontdekte, is dat de vleesconsumptie in Nederland ongekend hoog is. Niet goed voor het milieu, niet goed voor de dieren en met het oog op de groeiende wereldbevolking wordt het probleem alleen maar groter. Anderzijds krijgen de meeste Nederlanders juist te weinig groente binnen. Je zou kunnen zeggen dat de balans zoek is. Hier wilde ik iets mee doen.”

Veel belangstelling vanuit het werkveld

Het werd een burger die voor de helft uit rundvlees bestaat en voor de helft uit groente: wortel, paprika of broccoli. Anne noemde het concept MeatGreen. “De burger blijft de smaak van vlees houden, maar je krijgt wél meer groente binnen.” In eerste instantie was MeatGreen voor Anne echt gewoon een schoolopdracht, maar op de Food Experience ontdekte ze dat er veel belangstelling was vanuit het werkveld. “Ik twijfelde: zou ik er na mijn afstuderen mee verder gaan? Een half jaar later werd ik benaderd door boerderij de Regte Heijden uit Riel. Of ik mijn concept met hen wilde delen en de burgers wilde gaan verkopen in hun landwinkel. Klein starten naast mijn baan en dan uitbreiden. Dat zag ik wel zitten.”

Biologisch rundvlees van de Regte Heijden

“Voor MeatGreen gebruik ik biologisch rundvlees van de Regte Heijden”, vertelt Anne. ”De boerderij is een melkveehouderij, waar regelmatig kalfjes worden geboren. De stiertjes worden bij melkveehouderijen meestal geslacht, maar de Regte Heijden houdt de stieren om ze de dieren een goed leven wil geven. Ik koop het stierengehakt bij hen en gebruik het voor de burgers. De smaak ervan is echt goed. De groentes komen van lokale telers. Ik stem het gebruik ervan af op het seizoen. Zo heb ik afgelopen winter de paprika vervangen door knolselderij.”

Op een duurzame manier opschalen

“Biologische slagerij Van Ginhoven in Tilburg produceert de MeatGreen-burgers”, vervolgt Anne. “De Regte Heijden laat hier regelmatig een stier slachten en met dit vlees worden de burgers gemaakt. De laatste maanden krijg ik meer aanvragen voor het verkopen van de burgers. Zo zitten ze bijvoorbeeld ook regelmatig in maaltijdboxen die lokaal in Tilburg worden rondgebracht. Ik ben nu bezig te onderzoeken hoe ik de productie op een duurzame manier kan opschalen. Want dat is natuurlijk wel het doel van MeatGreen: hoe meer MeatGreen-producten ik verkoop, hoe beter ik kan bijdragen aan een duurzame en gezonde maaltijd.”

Consumenten helpen aan meer groente

Lector Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid juicht initiatieven als die van Anne toe. “Het is een bijzondere manier om groente toe te voegen aan ons dieet. Je kunt gewoon blijven kiezen voor een lekkere burger, maar krijgt minder vlees en meer groente binnen. En de burger kun je op verschillende eetmomenten inzetten. Dat maakt het een veelzijdig product dat gezonder én duurzamer is. Mensen weten vaak wel dat ze meer minder vlees en meer groente moeten eten, maar het komt er vaak gewoon niet van. Met dergelijke producten kunnen wij consumenten helpen het tóch voor elkaar te krijgen. Een mooie ontwikkeling.”

Meer informatie?

www.deregteheijden.nl