1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Tristan

Studentverhaal Tristan

Ik ben Tristan van Eck, 21 jaar oud en ik kom uit Leerdam, vlakbij Gorinchem. Ik woon op een boerderij met melkvee en vleespluimvee. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS.

Helemaal op mijn plek

Ik heb gekozen voor deze opleiding aan de HAS, omdat ik mij juist wilde verdiepen in de bedrijfskundige kant, aldus de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness. Voor mijn gevoel zou ik de praktische kant van de veehouderij thuis wel leren. Met alle keuzes die in Nederland gemaakt worden rondom de landbouw, leek het mij verstandig om mij meer te verdiepen in cijfers en bedrijfsvoering. Daarmee spreid ik ook mijn risico’s, mocht de sector in de toekomst onder druk komen te staan, al hoop ik natuurlijk dat dat niet gebeurt! Boeren zullen er altijd blijven, alleen hoe de sector zich precies gaat ontwikkelen weet niemand.

Het leukste aan de studie en het studeren op de HAS, vind ik dat ik helemaal op mijn plek zit. Het is een opleiding waarin ik echt mijn ei kwijt kan. Voor veel studenten is studeren vooral een verplichting, maar doordat ik drie dagen per week op school zit en twee dagen thuis kan studeren, kan ik mijn tijd flexibel indelen. Soms werk ik overdag en studeer ik ’s avonds. Die vrijheid past heel goed bij mij. Als ik vast had gezeten aan een 9-tot-5-mentaliteit, was de kans groot dat ik halverwege was afgehaakt.

Als je me een jaar geleden had verteld dat ik een eigen bedrijf zou beginnen, had ik je voor gek verklaard.

Strategisch Ondernemerschap

Mijn hart ligt bij het pluimvee. Al een paar jaar speelden we thuis met het idee om een winkeltje langs de weg te starten waar we kippenvlees konden verkopen. Alleen, zoals dat vaak gaat op de boerderij: er is nooit tijd om dit echt uit te zoeken. Tijdens de module Strategisch Ondernemerschap kregen we de opdracht om een ondernemingsplan te maken voor een bestaand bedrijf/casus of voor onszelf. Toen heb ik de uitdaging samen met drie gemotiveerde medestudenten (Steven, Luuk en Mirjam) opgepakt om mijn eigen businessplan uit te werken.

We hebben een sterk plan uitgewerkt en zowel de bank als financiële adviseurs waren erg enthousiast. Het idee is om in een geïsoleerde container een vriesautomaat te plaatsen met verschillende soorten kippenvlees. Ons doel is om lekker en scherp geprijsd vlees aan te bieden, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Afgelopen tijd ben ik hard bezig geweest met het maken van een fundering voor de container en het plaatsen ervan. Afgelopen week hebben we het isoleren afgemaakt en zo komen we stukje bij beetje bij ons doel. Op dit moment ben ik 12 weken in Nieuw-Zeeland, maar we hopen vanaf januari volle bak te gaan draaien. Zo kan ik nu in Nieuw-Zeeland hard aan de gang met bijvoorbeeld het marketingplaatje.

Nieuwe uitdagingen

Deze onderneming is mijn eigen bedrijf, als verlengstuk van ons thuisbedrijf waar we vleeskippen houden. Ik probeer dus verticaal te integreren: en de consument kan straks kippenvlees kopen op het bedrijf waar kippen gehouden worden. Hoe mooi is dat?

Ik ga dit bedrijf naast mijn studie opstarten. Dat wordt een flinke uitdaging, maar wel eentje die ik met veel enthousiasme aanga. Voor de toekomst hoop ik verder uit te breiden naar meer gemak voor de consument. Ik zie mogelijkheden om het assortiment uit te breiden, zodat mensen bij ons meer kunnen kopen dan alleen kippenvlees.

De HAS heeft mij kansen geboden, en die heb ik met beide handen aangepakt. Als je me een jaar geleden had verteld dat ik een eigen bedrijf zou beginnen, had ik je voor gek verklaard. Maar dankzij drie gemotiveerde medestudenten hebben we een ondernemingsplan gemaakt waar we trots op mogen zijn, en dat was niet gelukt zonder de kansen die de HAS mij gaf!


Mocht je de voortgang van het bedrijf willen volgen? Volg dan @vaneck_dichtbij op Instagram!