1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Annemarijn

Studentverhaal Annemarijn

Annemarijn is derdejaarsstudente Bedrijfskunde en agribusiness. Voor de invulling van haar derde jaar wilde ze altijd al een minor in het buitenland doen. Tijdens haar opleiding bij de HAS heeft zij een half jaar gestudeerd in Zwitserland! Ze vertelt meer over haar ervaring.

Een eigen pad

Voor de invulling van mijn derde jaar wilde ik altijd al een minor in het buitenland doen. Dit is omdat ik later het liefst een internationale baan zou willen, want ik vind het heel erg leuk om nieuwe landen en mensen te leren kennen. Mijn eerste keuze voor deze minor is altijd al Zwitserland geweest, omdat ik hier nog nooit was geweest en omdat ik het land en de natuur wel echt heel mooi vond. Ik heb de minor international business administration gekozen aan de BFH University of Applied Sciences in Bern, Zwitserland. De HAS heeft hier ook een partnerovereenkomst mee. Alleen was deze overeenkomst met het agrarische gedeelte getekend, en hiervan was de meerderheid van de modules in het Duits en degene in het Engels spraken mij niet echt aan. Dus ik heb uiteindelijk gekozen om als freemover te gaan zodat ik aan het business gedeelte kon studeren, omdat dit meer mijn richting is.

Gewoon voor gaan

In het begin was het wel lastig om mensen te leren kennen omdat mijn medestudenten op de verdieping in de accommodatie niet erg sociaal waren. Maar toen school was begonnen en ik de andere internationale studenten heb leren kennen, was dit niet meer zo erg omdat ik toch met name optrok met deze studenten. Ik zou als advies willen meegeven dat je er gewoon voor moet gaan en dat het soms best lastig kan zijn om in je eentje in een nieuw land te zitten waar je niemand kent, maar uiteindelijk zijn er veel meer mensen die precies hetzelfde hebben. En alles went uiteindelijk. Je leert heel veel nieuwe mensen kennen en hebt nieuwe ervaringen, en die zijn het echt allemaal waard als je uiteindelijk terugkijkt op je minor. Naast dat mijn Engels en Duits zeker nog meer zijn verbeterd, en dat ik nieuwe kennis heb opgedaan, heb ik zeker ook geleerd dat je gewoon "ja" moet zeggen op kansen die je krijgt. Je leert er uiteindelijk altijd wel wat van, en als dat niet zo is, heb je het in ieder geval wel geprobeerd. 

Modules kiezen

Ik kreeg een lijst opgestuurd met modules op voorhand en daaruit heb ik de volgende modules gekozen;

  • Environment of the international firm, dit is een soort combinatie van economie en duurzaamheid.
  • International management and business ethics, enerzijds over internationale handel en anderszijds een stukje over moralen en wat goed en fout is.
  • International business law, waar het vooral ging over het goed uitwerken en onderbouwen van cases, die met name gebaseerd zijn op contractrecht.
  • International human resource management, hrm met ook een stukje recht.
  • Marketing, best wel vergelijkbaar met wat op de HAS wordt gegeven.
  • German for beginners, het begin van Duits maar vooral de focus op dat je jezelf een beetje kan redden in Zwitserland.

Hoogtepunten

Het leukste van deze minor vond ik het leren kennen van mensen van over de hele wereld. Hiermee krijg je hele leuke gesprekken over hoe verschillend dingen gaan in bepaalde landen. En daarnaast was het echt heel leuk dat je bijvoorbeeld op zaterdag de trein pakt van een uur en in een gebied staat waar ze een andere taal spreken met compleet andere natuur. Want Zwitserland verschilt best wel als je in een ander gedeelte komt: omgeving Bern heeft wel wat bergen maar als je met de trein gaat sta je binnen de kortste keren in de sneeuw op een berg.

Naast dat ik ook tijd aan school heb besteed, ben ik ook zeker regelmatig wat gaan drinken in de stad en ben ik uit gegaan. Bern heeft hiervoor een heel gezellig en oud stadscentrum. Ook heb ik verschillende andere steden bezocht in Zwitserland en ben ik naar verschillende berggebieden geweest.

Mijn absolute hoogtepunt was het ski-weekend. Eén van mijn redenen om naar Zwitserland te gaan was toch ook om voor het eerst te gaan skiën. Via ESN was er een ski-weekend georganiseerd, en ondanks dat ik geen ervaring had ben ik toch mee geweest en heb ik eerst privéles gehad en daarna zelf gaan skiën!