Stageverhaal Sil

Ik ben Sil Akkermans, 19 jaar en ik kom uit Maashees. Ik zit in het 3e jaar van de opleiding Food Innovation en ik loop stage bij The Happy Pear in Kilcoole, Ierland.

The Happy Pear is 15 jaar geleden begonnen als groentewinkeltje en inmiddels uitgegroeid tot een vegetarisch foodbedrijf met een eigen productlijn in de Ierse supermarkten en binnenkort ook de Britse supermarkten. The Happy Pear heeft een gevarieerd assortiment met producten als pesto, hummus, muesli bars en koekjes. Daarnaast hebben ze nog steeds het groentewinkeltje en 3 cafés (lunchrooms/koffietentjes). Ook bieden ze online ‘Happy Heart Courses’ die mensen helpen af te vallen.

 Aan welke opdrachten werk je?

Ik werk in het New Product Development team. Hier is altijd veel gaande omdat er zoveel ideeën voor nieuwe producten zijn. Er zijn daarom meerdere projecten waar ik mede voor verantwoordelijk ben.

2 nieuwe granola's

Ik heb gewerkt aan de ontwikkeling van 2 nieuwe granola’s die eind april gelanceerd gaan worden. Hiervoor heb ik marktonderzoek gedaan en recepten aangepast, nieuwe recepten uitgeschreven en veel granola’s gemaakt. Hiervoor heb ik sensorische testen opgezet om deze te laten proeven aan het team, de managers en andere medewerkers. Ook de kostenberekening, verpakkingsdesign, voedingswaarde en claims waren onderdeel van het project. Hiervoor heb ik veel met andere afdelingen samengewerkt.

Nieuwe vegan pesto

Een ander project waar ik mee bezig ben is de ontwikkeling van de nieuwe Vegan Basil Pesto. The Happy Pear heeft 3 pesto’s op de markt waarvan er één niet veganistisch is en dit willen ze aanpassen. Het doel van het project is om de pesto zoveel mogelijk te laten lijken op en smaken als de huidige pesto met Parmezaanse kaas. Er waren al recepttesten uitgevoerd voor ik hier kwam, maar deze moesten veel verder doorontwikkeld en verbeterd worden. Dit is waar ik aan heb gewerkt en veel recepten voor heb uitgeschreven, getest en laten proeven. Inmiddels is 1 van de laatste recepten goedgekeurd en deze zullen over een aantal maanden ook in de winkels liggen, heel gaaf!

Hoe heb je je stage gevonden?

Ik wist dat ik in Groot Brittannië of in Ierland stage wilde lopen en vrienden van mijn ouders wonen in Dublin, daar woon ik nu ook tijdens mijn stageperiode. De vrienden adviseerden me om contact op te nemen met The Happy Pear. Iedereen is ontzettend aardig en behulpzaam! Het enige mindere is het openbaar vervoer, om hier te wonen is een auto wel erg handig (wat ik over Nederland zelf niet zou zeggen).

Wat zijn de grootste verschillen met Nederland? Zijn er ook overeenkomsten?

De grootste verschillen zijn dat ze hier een heel grote passie voor hun kop thee hebben, en net zo veel passie voor elk gerecht met aardappels, nog meer dan in Nederland (ik kijk nu natuurlijk vooral naar eten, haha).

Wat doe je de volgende keer anders?

De volgende keer zou ik proberen te zorgen dat ik een half jaar kan blijven in plaats van 3 maanden, want de tijd gaat veeel te snel!