1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Geo-adviseur Harm Olthof - GIS-specialist

Geo-adviseur Harm Olthof aan het woord: “De erkende opleiding GIS-specialist is uniek”

HAS green academy biedt in samenwerking met GEON een nieuwe – erkende – opleiding ‘GIS-specialist’ aan. Wij spraken met geo-adviseur en docent GIS-specialist Harm Olthof over de toegevoegde waarde van de opleiding op het geo-vakgebied, de unieke kenmerken van de studie en meer.

GIS-specialist aan het woord

Harm Olthof is senior geo-adviseur. “Ik ben adviseur bij Geon. Binnen mijn functie draag ik bij aan diverse projecten. De ene keer gaat het om vakinhoudelijke aspecten en andere keren gaat het om adviezen over processen en organisatie.” Daarnaast is Harm sinds 2011 één van de vaste docenten van de opleiding ‘GIS-specialist’.

De schatkamer genaamd geodata

“Er is in Nederland een enorme rijke schatkamer van geodata die gewoon klaar ligt om gebruikt te worden. Men heeft heel vaak geen enkele weet van hoeveel mooie data er allemaal is en hoe je dat kunt combineren om dingen beter of sneller te doen”, aldus Harm. Het is bekend dat Nederland een goede data-infrastructuur heeft dat ervoor zorgt dat data makkelijk te vinden is. Als GIS-specialist is het daarbij van belang dat je begrijpt welke data dan geschikt is voor het vraagstuk waar jouw organisatie mee bezig is en waar jij en de eigen data van je organisatie dan een rol in speelt.

“Tijdens de opleiding behandelen we het gehele proces. Eerst is er aandacht de betekenissen achter het verschil tussen data & geodata, en het verwerken en analyseren hiervan. In het tweede deel van de cursus kijken we naar het ontsluiten van de data en het inrichten van gegevens. Vervolgens houden we ons bezig met het publiceren en vindbaar maken van de data, vooral via services. We behandelen dus eigenlijk het volledige proces van dataverwerking. Dat is een beetje de rode draad van de cursus.”

"Men heeft heel vaak geen enkele weet van hoeveel mooie data er allemaal is en hoe je dat kunt combineren om dingen beter of sneller te doen”

3 unieke kenmerken van de opleiding GIS-specialist

Er verschijnt een lach op Harm zijn gezicht. “Waarom deze opleiding uniek is?”, begint Harm, “Allereerst gebruiken we bij de praktische kant van de opleiding Open Source producten. Dit betekent dat de deelnemers na het afronden van de opleiding alsnog bij de software kunnen om ermee te werken.” Uit ervaring blijkt dat deelnemers van de opleiding op lange termijn meermaals gebruik maken van de leerstof. “Ik ken deelnemers die zeiden dat ze niet hadden verwacht dat ze een onderdeel van de opleiding ooit nog nodig zouden hebben. Twee of drie jaar later komt het toch opeens langs in het werk. Toen hebben ze het lesboek er weer bij gepakt en de software weer geïnstalleerd om het op te pakken en te kunnen gebruiken. Daarnaast is er heel veel aandacht voor Open Standaarden die in alle software te gebruiken is. Dat is vrij uniek voor zo’n opleiding.”

Ook de breedte van de opleiding bestempelt Harm als uniek. “De cursus geeft een brede oriëntatie op alle componenten van een moderne geo-informatie voorziening. Na de opleiding kun je meteen aan de slag of ervoor kiezen om de verdieping op te zoeken.”

Als derde kenmerk noemt Harm de persoonsgerichte, activerende en kleinschalige onderwijsmodel van de opleiding. Hierbij ligt de nadruk op de vrijheid die de opleiding biedt aan de deelnemers. “Tijdens de opleiding moet je ook zelfstandig een opdracht maken. Hierin ben je qua onderwerp helemaal vrij om te doen wat je wilt. Uiteraard stellen we wel een aantal voorwaarden en ontvang je ook de nodige begeleiding om dit te realiseren. Als je vastloopt krijg je bijvoorbeeld hulp van docenten of mededeelnemers die je leert kennen.”

De opleiding voor nu en in de toekomst

Tijdens de opleiding krijg je te maken met individuele en groepsopdrachten. Door beide aan te bieden leer je zelfstandig met de data te werken en leer je de mededeelnemers kennen. Er is een online forum waar iedereen lid  van kan worden. Harm is enthousiast over deze ontwikkelingen: “Je weet dat je een aantal mensen die deze opleiding hebben gevolgd ook zult tegenkomen in het werkveld. Het maakt ook eigenlijk niet uit of je in het zuiden of in het noorden van het land woont. In Nederland is het zo klein dat je elkaar toch wel weer op congressen en dat soort dingen tegenkomt. Je bouwt echt een netwerk voor de toekomst.”

Word een gecertificeerde GIS-specialist (en ontvang een microcredential)

“Ja, deze opleiding geven we al meer dan 10 jaar. Vooralsnog is hij pas sinds kort gecertificeerd. We merken dat er echt gevraagd wordt naar een certificaat vanuit organisaties. Zoals ik eerder heb benoemd is de kern van deze cursus dat je bekend raakt met de enorme rijke schatkamer aan data die we in Nederland in Europa hebben. De deelnemers van deze opleiding hebben vaak ook al een opleiding in het vakgebied afgerond. Toch blijkt dat hogescholen en universiteiten een internationaal perspectief hebben, waardoor de deelnemers een heleboel dingen niet weten van hoe het in Nederland en Europa is geregeld.

“Ik denk dat deze cursus heel interessant is als je bijscholing wilt op het geo-vakgebied of verdieping zoekt. Twijfel je over je voorkennis of de opleiding zelf? Dan kun je altijd contact opnemen met Geon. Wij nemen graag de tijd om kennis te maken en dit te bespreken. Zo kan jij je vragen stellen en helpen wij jou verder. Uiteindelijk is ons doel dan ook dat jij baat hebt bij de opleiding.”

Meer informatie over de opleiding GIS-specialist vind je hier.

Opleiding GIS-specialist