1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Cursist Wendy Bedrijfskunde voor de Tuinbouw

Cursist Wendy over Bedrijfskunde voor de tuinbouw

Na afronding van haar mbo-opleiding, was Wendy op zoek naar meer informatie over bedrijfskunde, specifiek binnen de tuinbouwsector. Zo kwam zij terecht bij HAS green academy en nam zij deel aan de opleiding Bedrijfskunde voor de tuinbouw. Ze vertelt over de uitdagingen en successen die zij heeft ervaren, en hoe deze opleiding impact heeft op haar professionele ontwikkeling.

‘’Ik heb al 8 jaar een bedrijf in de frambozenteelt, maar ik heb nu een bedrijf in de aardbeien- en kersenteelt overgenomen. Daarom wilde ik meer leren over bedrijfskunde,’’ vertelt Wendy. “De HAS voelde dan ook als een perfecte match voor een bedrijfsopleiding. Mijn man had hier ook al de opleiding Plantenfysiologie gedaan en was enthousiast. Bedrijfskunde voor de tuinbouw was dan weer een mooie match voor mij. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen, en altijd te blijven leren.”

De cursus was voor Wendy ook een mooie aanvulling op de kennis die ze al had: “De opleiding is wel echt op hbo-niveau, ik heb hiervoor in de detailhandel en commerciële economie gewerkt, maar ik heb op de HAS nog veel nieuwe dingen mogen leren. Het was echt een goede en leuke opleiding, waarbij er ook voldoende ruimte was voor vragen en feedback. Het werkte ook echt heel fijn met een persoonlijke coach, ik had altijd het gevoel dat ik ergens terecht kon met vragen en kon sparren waar nodig.”

Je kan met elkaar sparren en elkaar leren kennen, dat vind ik echt een pluspunt aan de opleiding.

Maar, niet alleen de docenten en coaches waren een fijn aanknopingspunt. Wendy heeft namelijk ook veel gehad aan haar medecursisten. “Tijdens de opleiding heb ik echt een netwerk opgebouwd. Je zit aan het begin met veel telers die je van naam wel kent, maar waar je nog geen goed contact mee hebt gehad. Tijdens de opleiding komt hier verandering in: je praat met elkaar over je bedrijven en leert hier ook veel van, je schept echt nieuwe banden in het bedrijfsleven. Je kan met elkaar sparren en elkaar leren kennen, dat vind ik echt een pluspunt aan de opleiding. Daarbij hadden wij ook gewoon een hele gezellige groep, er was ook ruimte om te lachen, dat maakte de lesdagen nog leuker.”

Ook de gastlessen waren volgens Wendy een toevoeging aan de opleiding: “De variëteit aan docenten en de gastlessen waren ook een goed aspect van de opleiding. Alle docenten zitten in een ander vakgebied en komen ook ergens anders vandaan, dat maakt het allemaal heel interessant want zo krijg je meerdere blikken op de informatie die gedeeld wordt. Het is echt een sterk punt van de HAS, dat zij al deze experts bij elkaar weten te brengen. Het is ook leuk om op bedrijfsbezoek te gaan, dan zie je dingen ook wat meer in de praktijk. Wat mij betreft zou dit zelfs nog vaker gedaan mogen worden.”

En wat gaat Wendy met deze nieuwe kennis doen? “We hebben recentelijk het bedrijf van mijn schoonvader overgenomen, en willen kijken hoe we hierin kunnen reorganiseren. Ik ben tijdens de opleiding al concreet aan de slag gegaan. Ik heb alle onderzoeken en analyses gedaan en ben nu klaar om de strategie te gaan bepalen. Verder gebruik ik de kleine tips die ik bij de opleiding heb meegekregen nu ook al. Zo ga ik nu al elke twee weken even zitten voor een kort overleg om het overzicht te behouden, het is leuk om dit soort tips al te kunnen gebruiken.”

“Mijn enige minpunt aan de opleiding is dat er geen vervolg is!”

Wendy blikt met plezier terug op de opleiding. “Ik had gewoon praktische kennis nodig om echt aan de slag te kunnen. Dankzij de opleiding kan ik nu een concreet bedrijfsplan opmaken en heb ik echt het gevoel dat ik door kan pakken. Mijn enige minpunt aan de opleiding is dat er geen vervolg is! Ik had ontzettend uitgekeken naar deze opleiding, en het voldeed aan mijn verwachtingen.”