1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Bram brengt boer en burger dichterbij elkaar met TikTok

Bram brengt boer en burger dichterbij elkaar met TikTok

Bram Romme is vierdejaars student Veehouderij en is een paar weken terug geïnterviewd door hét magazine voor jong agrarisch Nederland: BNDR. Het ging hierbij voornamelijk om Bram zijn TikTok account, waarmee hij jongeren beter bekend wil maken met de melkveehouderij. Lees het artikel na in BNDR of hier onder, en vergeet niet om Holycow te volgen op TikTok!

Vanwaar de opleiding Veehouderij

“Ik help van jongs af aan mee op ons melkveebedrijf en wist al snel dat ik van deze hobby ook mijn werk wilde maken. Ik koos bewust voor Veehouderij aan de HAS in Den Bosch om écht te leren over het boerenvak.”

Wat maakt de opleiding zo leuk

“Je leert iedere keer weer dingen bij. Soms krijg je de bevestiging dat je iets al goed doet of je leert dingen die beter kunnen. Zo leuk om te zien dat, wanneer je iets uitprobeert, het vervolgens ook echt werkt. Daarnaast was het een goede zet om me aan te sluiten bij de studentenvereniging. Door met mensen van verschillende opleidingen te praten en discussiëren, leer je eigenlijk de hele keten beter kennen van de bodem tot het stuk melk of kaas dat in de winkel ligt.”

Wat valt je op tijdens gesprekken met leeftijdsgenoten?

“Mensen die niks agrarisch of voedingsgerelateerds doen, weten er eigenlijk bar weinig van. Loop je door de stad of zit je in trein naar school, je hoort overal geluiden als ‘je moet minder vlees eten, want dat is beter voor het milieu’. Ik kan het dan niet laten om daarop in te gaan en op een nette manier te vertellen hoe het precies zit. Daar wilde ik wat mee! Op zo’n moment leg je iets bijvoorbeeld aan één persoon uit, maar hoe tof is het als je het op een bepaalde manier aan heel Nederland uit kunt leggen. Met dit idee ben ik bij ZLTO stage gaan lopen en na een uitgebreid onderzoek lanceerde ik Holycow: een TikTok-account met amuserende filmpjes met een duidelijke informatieve boodschap over de veehouderij.”

Tijdens mijn stageperiode bij ZLTO lanceerde ik HOLYCOW: een TikTok-account met amuserende filmpjes met een duidelijke boodschap over de veehouderij.

Hoe ben je bij de naam Holycow gekomen?

“Tijdens mijn stage bij ZLTO moest ik allerlei dingen over de melkveehouderij opzoeken en las ik een verhaaltje waarom de koe heilig was in India. Op een dag was er hongersnood en na het slachten van een koe werd deze hongersnood in India alleen maar groter. Toen ik op zoek ging naar een passende naam voor mijn account, begon ook net de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Indirect bleek ook hier hoe belangrijk de veehouderij is. Met mestvergisters kun je biogas maken, je hebt eigen mest om voedsel te produceren en zuivel. Daarnaast gebruiken de Amerikanen ‘holy cow!’ als uitdrukking wanneer ze iets bijzonders zien of horen. Dat effect wil ik ook creëren met de informatieve filmpjes die ik maak over de sector.”

Je doet aan Topklas Ondernemen binnen de HAS? Vertel!

“Ja, Topklas Ondernemen is een afstudeerrichting die je kunt kiezen, waarbij je zelf mag bepalen wat je gaat doen. Als ik klaar ben met school wil ik de boerderij overnemen, boer worden, maar ook iets doen aan het imago van de boer. De filmpjes die ik nu heb gemaakt zijn alleen gericht op melkvee, maar in de toekomst zou ik ook graag de varkens, kippen, tuin- en akkerbouw erbij betrekken. Met deze afstudeerrichting geef ik door het maken van een bedrijfsplan steeds meer vorm aan mijn ambitieuze plannen!”

 

Bron: BNDR uitgave 9 december

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken