Dag 1:
De cursus start met de behandeling van de verwachtingen van de cursisten. Zo behandelen we waar cursisten tegenaan lopen in hun werk met betrekking tot financiële klanten in de foodsector.
Het volgende onderdeel van dag 1 is inzicht verkrijgen in het totale foodlandschap. We geven een algemene schets over de foodmarkt op zowel op mondiaal als nationaal niveau. Aan bod komen de kengetallen van het Nederlandse foodlandschap, branches, sectoren en belangrijke ontwikkelingen.
’s-Middags gaan de cursisten de diepte in met de bespreking van de ketens in de foodsector. De dagelijkse en strategische problematiek waar ondernemers in de foodketen mee te maken hebben en waar de hulp van een extern financieel deskundige gewenst kan zijn of zelfs noodzakelijk is, bespreken we. Aandacht hebben vragen als: “Wat is mijn markt, waar bevind ik mij in de keten, wie is mijn eindklant, wie is de finale consument?”.
De dag sluiten we af met de bespreking van een groepsopdracht over foodketens. Het doel van deze opdracht is het geleerde direct toepassen. In deze opdracht kijken de cursisten kritisch naar een bepaalde keten en beantwoorden vragen als: “Welke machtsverhoudingen zie je, hoe ziet het krachtenveld eruit?”
Dag 2:
Op dag 2 beginnen de cursisten met de behandeling van de opdracht over de foodketens. Vervolgens presenteren de cursisten de opdracht en gaan ze onder begeleiding van een docent hierover in gesprek. Verder komt aan bod welke stappen je kunt zetten als je een intake voor een financiering krijgt. Hoe pak je een onderzoek in deze sector aan? Waar kijk je naar, welke informatie haal je op? Met als doel het nemen van een goede beslissing en vervolgens het schrijven van een opinie als onderdeel van een revisie of financieringsaanvraag.
’s Middags geven we een visie op het Foodlandschap vanuit economisch perspectief. Hierin staan een aantal thema’s centraal die we met praktijkvoorbeelden onderbouwen. De thema’s zijn o.a.: organiseren van groei (prijs/volume), perspectief op kosten (kan ik een prijsstijging ook doorvoeren als het nodig is) en perspectief op werkkapitaal (voorraadbeheer en cash). Tot slot komen benchmarks (zowel binnen de sector als daarbuiten) aan bod.
Dag 3:
Productveiligheid/houdbaarheid en productkwaliteit zijn heel belangrijk in de foodsector en kunnen niet ontbreken in deze cursus. Daarom starten we dag 3 met productie-aspecten, duurzaamheidsaspecten en de daarbij behorende risico’s in de Supply Chain. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de circulaire economie, food sourcing en CO₂ footprint.
Vervolgens maken de cursisten een korte uitstap naar de praktijk.
De foodsector is voortdurend in beweging en trends volgen elkaar snel op. Een foodcursus zou geen foodcursus zijn zonder het bespreken van trends en ontwikkelingen in deze sector. Deze laatste middag horen de cursisten meer over trends en ontwikkelingen. Wat is een trend, wat kun je ermee. Welke algemene trends zijn er en hoe vertaal je die naar de foodsector?