1. Home
 2. STAP-budget
 3. FAQ STAP-budget

FAQ STAP-budget

STAP-budget: €1.000 subsidie voor een cursus bij HAS green academy.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het STAP-budget op een rijtje.

STAP-budget

Hoe vraag ik STAP-budget aan (stap voor stap-uitleg)?

STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via stapuwv.nl

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs nadat je je hebt aangemeld en hebt aangegeven dat je gebruik wilt maken van de STAP-subsidie. Gelden er vooropleidingseisen voor de opleiding van je keuze? Houd er dan rekening mee dat we enkele dagen nodig hebben om je vooropleiding documenten te beoordelen.

Ik heb van UWV onterecht bericht gekregen dat mijn STAP-aanvraag is ingetrokken. Wat moet ik doen?

In sommige gevallen moet UWV een aantal administratieve zaken rondom je STAP-aanvraag uitzoeken en herstellen. Dit kan ertoe leiden dat je onterecht bericht ontvangt dat je STAP-aanvraag is geannuleerd. Dit wordt veroorzaakt doordat je aanvraag wordt ingetrokken en vervangen door een correcte aanvraag. Neem hierover contact over met het UWV, wij als HAS green academy hebben geen inzage in je persoonlijke dossier.

Zodra je inschrijving met STAP-subsidie door het UWV is verwerkt, en wij hier bericht over ontvangen ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging. UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.

Mijn aanvraag is "voorlopig toegekend", wat betekent dat?

De melding "voorlopig toegekend" betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang (80%) boeken.

Na afloop van de scholing, of het eerste jaar van de scholing, vindt hierop een controle plaats. Heb je voldoende studievoortgang geboekt? Dan wordt de subsidie definitief toegekend. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.

Het STAP-budget was al op toen ik mijn aanvraag deed. Kan ik in het volgende tijdvak opnieuw een aanvraag indienen?

Ja, als een cursus/opleiding opnieuw wordt aangeboden kan dat zeker. Neem in dat geval contact met ons op. We raden je aan om dit op tijd te doen, zodat je je budgetaanvraag direct bij UWV kunt indienen zodra het volgende tijdvak opengaat.

De startdatum in het aanmeldportaal komt niet overeen met het STAP-aanmeldingsbewijs. Wat nu?

Het kan zijn dat de datum die op het STAP-aanmeldingsbewijs staat niet te kiezen is bij de aanvraag. Dit is niet erg. Op het moment dat de subsidie wordt toegekend, wordt deze datum gelijkgetrokken. Je hoeft hier dus niets voor te doen.

Mijn opleiding staat niet in het scholingsregister van UWV. Hoe kan ik nu STAP-budget aanvragen?

Helaas komen niet al onze cursussen / opleidingen in aanmerking voor het STAP-budget.

Het gehele overzicht van trainingen en opleidingen die je kunt volgen met een STAP-subsidie vind je op stapuwv.nl.

Inschrijven opleiding

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding met STAP-budget?

Inschrijven voor een opleiding kan gewoon via www.has.nl. Bij iedere opleiding staat vermeld of deze onder het STAP-budget valt. Geef bij de inschrijving duidelijk aan dat je gebruik wilt maken van de STAP regeling.

Je ontvangt van ons vervolgens een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig om je STAP-aanvraag in te dienen bij UWV.

Kan ik mijn STAP-aanmelding herroepen?

Heb je je ingeschreven met STAP-budget en wil je je inschrijving annuleren? Dit kan. Je kunt hiervoor een email sturen aan je contactpersoon bij HAS green academy.

Aanvragen STAP-budget

Waar kan ik STAP-budget aanvragen?

Je vraagt het STAP-budget online aan via stapuwv.nl. Op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur kun je opnieuw STAP-budget aanvragen. We raden je aan om je aanvraag zo snel mogelijk te doen.

Om je aanvraag in te dienen heb je een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan op tijd aan. Ook heb je het STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs nadat je je voor de cursus bij HAS green academy hebt aangemeld en hebt aangegeven dat je gebruik wilt maken van de STAP-subsidie.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur kun je opnieuw STAP-budget aanvragen. We raden je aan om je STAP-aanvraag in te dienen zodra het tijdvak opengaat. Zo vergroot je je kansen. Het budget is beperkt en op = op.

Let op: bij drukte kan er een digitale wachtrij zijn bij het STAP-portaal. Is dit het geval? Sluit je venster of browser dan niet af.

Wat heb ik nodig om mijn aanvraag in te dienen bij UWV?

Om je subsidie-aanvraag in te dienen bij UWV heb je het volgende nodig:

 • Je DigiD. Heb je (nog) geen DigiD, vraag deze dan tijdig aan.
 • Het STAP-aanmeldingsbewijs.
Wanneer hoor ik of mijn STAP-aanvraag is goedgekeurd?

Subsidie-aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Daarbij geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ We raden je dan ook aan om je aanvraag direct bij de start van een tijdvak in te dienen.

UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.

Mijn aanvraag is goedgekeurd door UWV. Hoe gaat het nu verder?

Is je aanvraag goedgekeurd door UWV? Gefeliciteerd! Zodra wij alle informatie van UWV hebben, verwerken wij je inschrijving. Je ontvangt circa twee weken voor aanvang van de eerste cursusbijeenkomst een uitnodiging per e-mail.

Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgekeurd?

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Je kunt je inschrijving kosteloos annuleren als het STAP-budget niet aan je is toegekend. Je kunt hiervoor een email sturen aan je contactpersoon bij HAS green academy.

Krijgt HAS green academy ook bericht als UWV mijn STAP-aanvraag heeft beoordeeld?

HAS green academy krijgt alleen bericht van UWV als de subsidie is toegekend. Je ontvangt circa twee weken voor aanvang van de eerste cursusbijeenkomst een uitnodiging per email. Is je aanvraag afgewezen? Dan ontvangt HAS green academy geen bericht van UWV. Je inschrijving blijft staan, we gaan ervan uit dat je nog steeds deel wilt nemen. Mocht je niet deel willen nemen, dan mag je kosteloos annuleren. Je kunt hiervoor een email sturen aan je contactpersoon bij HAS academy.

Voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

Voor het aanvragen van STAP-subsidie gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je woont in Nederland.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.
 • Je ontvangt voor die kosten van je opleiding waarvoor je STAP-budget aanvraagt, nu of later geen bijdrage van iemand anders dan UWV.
 • Het startmoment van je opleiding ligt minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
 • Om je recht op STAP-budget te behouden, moet je de opleiding aantoonbaar hebben gevolgd. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.

Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl.

Wanneer kan ik starten met mijn opleiding?

De startdatum van je opleiding moet minimaal 4 weken na het indienen van je aanvraag bij UWV liggen en maximaal 3 maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.

Hoe controleert UWV mijn studievoortgang?

Om je recht op STAP-subsidie te behouden, moet je voldoende studievoortgang hebben geboekt. HAS green academy levert hierover informatie aan bij UWV.

Kan ik het STAP-budget ook gebruiken voor een meerjarige opleiding?

Ja, dat kan. Je kunt op dit moment echter maar één keer STAP-subsidie ontvangen voor je opleiding. Wanneer je opleiding bestaat uit meerdere losse modulen of cursussen is het wel mogelijk om hier in een nieuw kalenderjaar een nieuwe aanvraag voor STAP- subsidie te doen.

Wat gebeurt er als ik mijn opleiding niet afmaak?

Om je recht op subsidie te behouden moet je de opleiding ook echt volgen. Dat betekent niet altijd dat je het diploma behaald moet hebben. Wel moet HAS green academy bij UWV kunnen aantonen dat je hebt gestudeerd en voldoende studievoortgang hebt geboekt. Wanneer je de opleiding niet hebt gevolgd, kan UWV de subsidie bij je terugvorderen.

Om in aanmerking te komen voor de STAP-subsidie moet je ten minste 80% van de tijd bij de geselecteerde cursus, training of opleiding aanwezig zijn. Wanneer je de training start en niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de training.

Ik woon in het buitenland. Kan ik dan ook een cursus/opleiding volgen met STAP-subsidie?

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Kan ik mijn inschrijving nog annuleren als ik geen STAP-budget krijg?

Jazeker, je kunt je inschrijving kosteloos annuleren als het STAP-budget niet aan je is toegekend. Je kunt hiervoor een email sturen aan je contactpersoon bij HAS green academy.

Financieel

Hoeveel STAP-subsidie kan ik aanvragen?

De STAP-subsidie bedraagt maximaal € 1.000,-. Kost je opleiding minder dan € 1.000,-, dan betaalt UWV je volledige opleiding. Kost de opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal je alleen het restbedrag zelf. Je kunt slechts één keer per jaar STAP-subsidie aanvragen voor één opleiding.

Houd er rekening mee dat het STAP-budget alleen geldt voor het les- of collegegeld en de examenkosten die je aan HAS green academy betaald.

Mijn opleiding kost meer van € 1.000,-. Wie betaalt de rest?

Wanneer je opleiding meer kost dan € 1.000,- betaal je het restbedrag zelf. Je ontvangt hiervoor een factuur. Natuurlijk is het ook mogelijk om hierover afspraken te maken met je werkgever. Betaalt je werkgever de rest van je opleiding? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier. Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.

Wie ontvangt de STAP-subsidie?

Wanneer de STAP-subsidie aan jou wordt toegekend, betaalt UWV de subsidie rechtstreeks aan HAS green academy.