1. Home
 2. Scholingsaanbod toekomstbestendige landbouw (SABE-regeling)
 3. Scholingsprogramma natuurinclusief ondernemen in de landbouw

Scholingsprogramma natuurinclusief ondernemen in de landbouw

Boeren en natuur: een onlosmakelijke combinatie die van oudsher bestaat en momenteel volop in beweging. Hoe kun je inspelen op deze ontwikkelingen en kansen zien in combinatie met een meer economisch perspectief? We werken praktijkgericht aan dit belangrijke uitgangspunt; de economische onderbouwing van het verbinden van de boerenpraktijk en de natuur.

Scholingsprogramma Natuurinclusief Ondernemen in de landbouw

Dit scholingsprogramma is een gezamenlijk programma van de groene hogescholen (Aeres Hogeschool, HAS green academy, Van Hall Larenstein, Inholland) en Wageningen University & Research/Wageningen Academy en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

ls agrarisch onderwijs willen wij agrarisch ondernemers ondersteunen in de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige sector. Dit doen wij door ondernemers en adviseurs op te leiden in de transitie naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Uiteraard slaagt deze transitie alleen als er voor de ondernemer een gezond verdienmodel onder zijn bedrijf ligt. We hebben nog niet alle antwoorden op de vragen, maar samen met alle betrokkenen zetten we stappen op de weg naar een betere integratie van natuur- en voedselproductie gekoppeld aan een goed verdienmodel. Dit scholingsprogramma biedt handvatten om als ondernemer/adviseur de eerste stappen te zetten.

Scholingsaanbod

Er is een cursus voor agrarische ondernemers en een opleidingstraject voor coaches. Voor coaches ligt de nadruk op het begeleiden van individuele ondernemers en netwerken op weg naar meer natuurinclusieve landbouw. Meer informatie vind je door hieronder de specifieke cursus te kiezen.

Aanbod SABE-regeling

 • Cursus Natuurinclusief ondernemen in de landbouw

  Locatie
  Dronten en Op locatie
  Studieduur
  4 dagen

  In deze cursus werken we praktijkgericht aan de combinatie van de boerenpraktijk en de natuur waarin een goede economische onderbouwing een belangrijk uitgangspunt is.

Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE)

Voor dit programma kunnen agrarische ondernemers en adviseurs gebruik maken van de Subsidieregeling Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE).

 • Agrarische ondernemers kunnen een voucher aanvragen van €800 voor de cursus Natuurinclusief Ondernemen in de landbouw.
 • Agrarische adviseurs kunnen een voucher aanvragen van maximaal €1.250.
  Deze voucher is in te zetten voor de opleiding bedrijfscoach Natuurinclusief Ondernemen in de landbouw.

De vouchers zijn aan te vragen via rvo.nl.

Kom je er niet uit? Dan kun je ook je contactpersoon van jouw instelling machtigen om de voucher aan te vragen. Let op: wij zijn op geen enkele wijze verantwoordelijk of jouw voucher ook daadwerkelijk toegekend wordt.

Meer weten of je in aanmerking komt voor een voucher en wat de voorwaarden zijn? Bekijk de website van het RVO.