Samenwerking onderwijsinstellingen
Het project is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen alle groene hogescholen. Regieorgaan SIA kwam met een call rondom food loss / waste en food quality in Kenia en vanuit HAS International Projects (HIP) hebben Marjo Baeten en Peter Bouma de handdoek opgepakt en meegeschreven aan het voorstel samen met penvoerder Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool en Hogeschool Inholland.
De Keniaanse partners waren snel gevonden door de intensieve samenwerking die we als HAS al jaren hebben met Egerton University en Meru University. Peter Bouma is inhoudelijk expert en houdt de vinger aan de pols bij alle afstudeeropdrachten zodat het na twee jaar mogelijk is echt een samenhangend onderzoek met de juiste uitkomsten te presenteren. Begin juni 2022 is het project gestart.
8 afstudeeropdrachten
“Wij richten ons samen met Inholland op de avocadowaardeketen met in totaal 8 afstudeeropdrachten”, vertelt Peter. “Studenten van beide instellingen werken daarbij in groepen aan een business case. Aeres en Van Hall Larenstein gaan aan de slag met de zuivelwaardeketen. Zij leveren in totaal 22 individuele onderzoeksopdrachten op.”
De keuze voor deze ketens is een bewuste, geeft Peter aan. “Beide ketens zitten redelijk overzichtelijk in elkaar en ons doel is een model te ontwikkelen die schaalbaar is voor andere productketens en dus makkelijk overgenomen kan worden, denk aan bijvoorbeeld de meer complexe tomaten- of sperzieboontjesketen. Daarnaast zetten we in op de ontwikkeling van 2 Living Labs waar het werkveld samen met overheid, onderwijs en onderzoek duurzame oplossingen kan vinden voor complexe problemen.”