1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. De Waarde(n) van Groenten en Fruit

De Waarde(n) van Groenten en Fruit

Het lectoraat Groene Gezondheid heeft met 12 bedrijven en 3 kennisinstellingen samengewerkt aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van versproducten.

groente en fruit

Want wat doen groenten en fruit met onze gezondheid? En hoe breng je de gezondheidswaarde van versproducten in kaart? Met deze vragen is het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ van 2019 tot en met 2022 aan de slag gegaan.

Meten is weten: welke inhoudsstoffen bevatten producten?

Het doel van het project was de gezondheidseffecten van groente en fruit sterker onderbouwen, zodat de waardering voor groente en fruit stijgt en de consumptie gestimuleerd wordt. Volgens Herman Peppelenbos, projectleider en Lector Groene Gezondheid aan HAS green academy, was dit project hard nodig. “Het is algemeen bekend dat groente en fruit gezond zijn, maar toch haalt maar een kwart van alle kinderen en 16% van de volwassenen de dagelijkse behoefte. Nederlanders eten te weinig groente en fruit. Bovendien is de waardering voor deze verse producten laag.”

In het 4-jarige project hebben de projectpartners de inhoudsstoffen van onder andere tomaten, kool en wortels onder de loep genomen. Er zijn twee innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om te kunnen definiëren wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groenten- en fruitsoorten zijn. Hierdoor kan er vaker routinematig gecontroleerd worden wat er in de verschillende gewassen zit.

Innovatief challenge model

Vervolgens ging het project nog een stap verder, want wat zijn de gezondheidseffecten van de inhoudsstoffen op het menselijk lichaam? Aan de hand van het innovatief challenge model werd dit wetenschappelijk bestudeerd. Hiermee kon worden aangetoond dat de consumptie van groente al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. Verder konden deze fysiologische verschillen gelinkt worden aan ontstekingen in het lichaam. Een volgende stap is onderzoeken of een bepaald voedingsstofje een effect veroorzaakt, of dat het bijvoorbeeld een combinatie van stoffen is. 

Hoe verder?

De resultaten uit dit project kunnen een bijdrage leveren aan het gezond houden van mensen. Daardoor zou het ook mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld welvaartsziekten te verminderen en ziektekosten omlaag te brengen. Er is vervolgonderzoek nodig om de resultaten nog beter te onderbouwen en toe te werken naar gezondheidsclaims bij groente en fruit.

Partners & financiële steun

De partners in dit project zijn: Bejo, Best Fresh, Brightlabs, Brightlands Campus Greenport Venlo, Nunhems Netherlands, Groen Agro Control, InnovationQuarter, Koppert Biological Systems, Koppert Cress, VanRijssingenGreen, Omnigen, Delphy, Maastricht University, HAS green academy, Stichting Avans, Stichting Control Food and Flowers.

Dit project heeft financiële steun ontvangen van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving.

Ga naar de projectwebsite De Waarde(n) van Groenten en Fruit

Neem contact op