Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Onderzoeksprogramma Nieuwe Teeltsystemen

HAS Klimaatkamer

De uitdagingen zitten vooral in allerlei nieuwe mogelijkheden van planten produceren in high-tech systemen, bijvoorbeeld gericht op kwaliteit en inhoudsstoffen.

 1. Vertical farming ontwikkelt zich tot een serieuze sector vooral en de US en Azie, Er komen steeds meer vragen over klimaat, licht en rassen.
 2. Sensoren, vision, data, machine-learning en automatisering/robottisering zijn ontwikkelingen die vaak van buiten de sector op ons af komen. In zowel kas als vertical farm zijn deze onderwerpen actueel.
 3. Teeltsystemen veranderen door nieuwe manieren van licht regelen, introductie van duurzamer materialen, mogelijkheden voor robotisering, nieuwe benadering van planten telen via plantbalansen.

Actueel

 • SCOUT: hogescholen werken samen aan sensortechnologie tomatenteelt

  Binnen het project SCOUT (Sensoric data Catching Of highly Useful Terabytes) gaan verschillende hogescholen met vragen over sensortechnologie in de plantenteelt aan de slag en richten zich daarbij specifiek op de tomatenteelt. Judith van de Mortel is vanuit HAS Hogeschool als inhoudsexpert bij het project betrokken.
  vrouw met tomatenplanten in violet licht

  Lees meer

 • BrightBox in Venlo: onderzoek naar daglichtloos telen

  Sinds begin 2015 doen HAS Hogeschool, Botany en Philips Horticulture LED Solutions samen onderzoek naar meerlagenteelt in een hypermoderne tuinbouwfaciliteit: BrightBox. In het centrum kunnen alle factoren die de groei van een plant bepalen gestuurd worden.
  Jongen in een BrightBox bij teelt

  Lees meer

 • Growing without daylight (SPOC)

  Growing without daylight is a new development, that takes horticulture to another level. With Light Emitting Diodes (LED) it is possible to offer plants the perfect light conditions, while other climatic factors are also completely controlled.
  Student in klimaatkamer - Growing without Daylight - HAS Hogeschool

  Lees meer

 • Studenten ontwikkelen Oost-Nederlandse kurkuma en zwarte peper

  Studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Tuinbouw en akkerbouw werken het komende jaar binnen verschillende afstudeeropdrachten aan een onderzoek met als doel tot een duurzame teelt onder glas en verwerking voor specerijen in Nederland te komen. Het project heet ‘NEXTGarden Ingredient Farm van Oost-Azië naar Oost-NL’ en wordt gesubsidieerd door EFRO Oost-Nederland. Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen is nauw betrokken bij het onderzoek. Op dit moment is de eerste groep Toegepast Biologen aan de slag met de ontwikkeling van zowel de kurkumaplant als zwarte peper. Na de zomer zullen Tuinbouwstudenten teelt- en verwerkingstechnieken voor hun rekening nemen. Later komt ook het in de markt zetten van de producten aan bod.
  Kurkuma en peper kruiden

  Lees meer

Deel deze pagina