Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Zuiveltechnologie

Machine in zuivelfabriek - Cursus Zuiveltechnologie

Zuivelproducten zijn veilig, houdbaar en smakelijk. Althans: dat is wat de consument verwacht. In de zuivelsector ligt bederf namelijk altijd op de loer. Tijdens de cursus Zuiveltechnologie duik je in de voedingsmiddelenindustrie. Hier leer je meer over de chemische, microbiologische en fysieke aspecten van zuivelproducten.

Wat kun je na de cursus Zuiveltechnologie?

Na het volgens van de cursus Zuiveltechnologie kun jij:

  • Cijfers en trends in de zuivelindustrie uitleggen.
  • Verklaren hoe melkcomponenten de eigenschappen van melkproducten beïnvloeden.
  • Omgaan met kennis van melkproducten zoals kaas, slagroom en boter.
  • Een productieproces uitleggen.

Het geheim van de zuivelsector

Tijdens de cursus is de relatie tussen melkcomponent, zuivelproduct en verwerking een belangrijk thema. Daarnaast leg je verbanden en maak je keuzes over de productie van zuivelproducten. Na de cursus kan jij als professional aan de slag in de zuivelsector.

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus Zuiveltechnologie aan bod:

  • Aspecten die een rol spelen bij de productie, opslag en het vervoer van zuivelproducten.
  • Soorten en functionaliteit van melk.
  • Verschillende soorten bewerkingen.
  • Productsamenstellingen, processtappen en veranderingen.
  • Verbanden leggen in het product.

Voor wie?

De cursus Zuiveltechnologie is interessant voor iedereen die werkzaam is in de zuivelsector of hier ambitie in heeft.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Cindy Hammink - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Henk-Jan Meijer - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Gerlinde van Santen - docent Voedingsmiddelentechnologie en specialist in zuivel.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een havo- of vwo-diploma met scheikunde en wiskunde, of
  • Een afgeronde mbo-4 opleiding (met minimaal een 6 voor scheikunde en wiskunde).
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficiëntiecursus Wiskunde te volgen.

Ook bieden we de cursus All About Milk - Basis Zuiveltechnologie in een notendop aan!

Start- en cursusdata

De cursus Zuiveltechnologie start op 8 september 2022. Je hebt 16 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

  • 14 avonden theorie
  • 2 practicumdagen
  • 2 toetsavonden (op 3 november 2022 en 26 januari 2023)

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lesavonden om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Practicumdagen:

Vrijdag 14 oktober 2022
Vrijdag 25 november 2022

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Zuiveltechnologie af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
08 september 2022
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.982,95
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
Cateringarrangement
€ 38,00
Studiemateriaal
€ 249,95
Totaalprijs
€ 2.982,95
excl. BTW
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

De cursusprijs in inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. Voor deze cursus bedraagt de boekenprijs €249,95, excl btw. Deze kosten worden los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!
  • Maurits Oosterlaar over de cursus Zuiveltechnologie

    De cursus Zuiveltechnologie wordt al jaren met veel succes door tientalen cursisten doorlopen. Wat is nu de toegevoegde waarde van deze cursus voor iemand werkzaam in de zuivelsector? We spraken erover met Maurits Oosterlaar, Product Manager Dairy bij CSK Food Enrichment.
    Machine in melkfabriek - Cursus Zuiveltechnologie

    Lees meer

“In de cursus zocht en kreeg ik meer verdieping en specialistische kennis over zuivel. In mijn werk in de productkwaliteit heb ik vaak te maken met issues bij en productinhoudelijke vragen van klanten. De kennis uit de cursus kon ik direct toepassen, heel fijn. Voor mij is het zeker een verrijking geweest, houd er echter rekening mee dat al deze kennis niet uit zichzelf tot je komt, hier moet hard voor gewerkt worden vooral doordat het een pittige combinatie is met een baan en reistijd!”.

Logo Friesland Campina
Florentien van der Marck

QA Specialist Cheese bij FrieslandCampina

“De cursus had mijn interesse vanuit mijn rol om beter te snappen wat er met melk gebeurt. Andere collega’s hadden deze cursus al gevolgd en waren enthousiast. Ik heb zelf een bedrijfskundige achtergrond en vind het belangrijk om te snappen wat er gebeurt met onze producten. In de cursus leer je welke processtappen een product ondergaat en hoe diverse bestanddelen reageren op een bewerking. De cursus kostte me qua tijd drie uur per week voorbereiding plus een cursusavond in Den Bosch, wat mij betreft prima te combineren met het werk. Het is een nuttige en leerzame cursus voor mensen die in de zuivel werkzaam zijn of die met zuivelproducten in hun bedrijf te maken hebben”.

Logo Friesland Campina
Maarten van Luijtelaer

Productiemanager FrieslandCampina

"Wij hebben een online incompany cursustraject gevolgd. Het resultaat van de cursussen is al direct zichtbaar. In gesprekken met potentiële klanten zijn onze medewerkers een betere gesprekspartner waardoor klanten eerder voor Numidia kiezen en bij problemen kunnen ze beter de oorzaak achterhalen. Daarnaast is er zelfs een trader die naar aanleiding van een idee in de cursus inmiddels poeders verkoopt in een branche waar hij voorheen nooit over nagedacht had. Een investering in een goede cursus levert zijn geld dus zeker op."

Han van Hagen

Managing director bij Numidia

Deel deze pagina