Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De consument verwacht niet anders: zuivelproducten zijn veilig, houdbaar en natuurlijk lekker. Maar er komt wel wat kijken bij de bereiding van zuivel, want bederf ligt altijd op de loer. Chemische, microbiologische en fysische aspecten spelen een rol bij productie, vervoer en opslag van zuivelproducten. In deze cursus leer je er alles over.

Inhoud

Na een inleiding in de economische kant van de zuivelsector komen soorten melk als weidemelk en biologische melk aan bod alsook de invloedsfactoren op de samenstelling en de kwaliteit van de melk. De functionaliteit van de melkcomponenten eiwit, lactose, vet, zouten en mineralen worden besproken. Met deze kennis kan de invloed van industriële bewerkingen op de melkcomponenten worden verklaard. Veel voorkomende bewerkingen die aan de orde komen zijn verhitten, centrifugeren, homogeniseren, indampen, drogen en membraanfiltratie. De wisselwerking tussen melkcomponent, eindproduct en de bewerking is een rode draad door de module. Producten die worden besproken zijn o.a. consumptiemelk, geëvaporeerde melk en melkpoeder.

In deel twee van de cursus komen de volgende zuivelproducten aan bod: yoghurt en zure melkdranken, diverse kaassoorten, boter, slagroom en de verwerking van wei tot wei-poeders. Als eerste wordt ingegaan op de diverse fermentatieprocessen die een belangrijke rol spelen bij de productie van yoghurt, kaas en boter. In de daarop volgende lessen wordt de bereiding van de diverse producten uitgewerkt. Hierbij wordt continu gekeken hoe de kwaliteit van het eindproduct wordt beïnvloed. Er wordt onder andere ingegaan op de productsamenstelling, de diverse processtappen en veranderingen gedurende opslag. Daarnaast worden verbanden gelegd tussen de oorzaak van mogelijke gebreken in het product. Uiteindelijk werken we toe naar het zelf kunnen maken van keuzes hoe het product geproduceerd en verbeterd kan worden.

Voor wie?

Werkzaam in de zuivel en bruisend van ambitie? Deze cursus is geschikt voor iedereen werkzaam in de zuivelsector – of verwante bedrijfstakken – die op zoek is naar technologische verdieping.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus All albout Milk, Basis Zuiveltechnologie.

Duur

In totaal 20 weken. De cursus bestaat uit 2 blokken van 10 weken. Elk blok is opgebouwd uit 8 lesavonden met theorie en één practicumdag. Beide blokken worden met een toets afgesloten. Lesavonden zijn op donderdag van 17.30 - 20.45 uur.

Toelatingseisen

  • HAVO/VWO met scheikunde en wiskunde in het pakket.
  • MBO niveau 4 met minimaal een 6 voor zowel scheikunde als wiskunde.
  • Werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie op mbo/hbo-niveau.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficiëntiecursus Wiskunde te volgen. Meer informatie hierover kun je vinden op onze website.

Ook bieden we de cursus All About Milk - Basis Zuiveltechnologie in een notendop aan!

Certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Een toets kan bestaan uit één of meerdere onderdelen en/of bestaan uit het inleveren van opdrachten. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat van de cursus Zuiveltechnologie.

Voor nadere informatie omtrent toetsing en certificering kun je de examenregeling raadplegen. De examenregeling is terug te vinden op onze website.

Samenvatting

Aanvangsdatum
08 september 2022
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.941,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
excl. 21% BTW
Cateringarrangement
€ 38,00
excl. 9% BTW
Studiemateriaal
€ 208,00
excl. 9% BTW
Totaalprijs
€ 2.941,00
excl. BTW
btw-prijs
€ 588,09
Totaalprijs
€ 3.529,09
incl. BTW
Cursusprijs in inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. Deze worden indien van toepassing los gefactureerd. Cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.
Zet de stap!
  • Maurits Oosterlaar over de cursus Zuiveltechnologie

    De cursus Zuiveltechnologie wordt al jaren met veel succes door tientalen cursisten doorlopen. Wat is nu de toegevoegde waarde van deze cursus voor iemand werkzaam in de zuivelsector? We spraken erover met Maurits Oosterlaar, Product Manager Dairy bij CSK Food Enrichment.
    Machine in melkfabriek - Cursus Zuiveltechnologie

    Lees meer

“In de cursus zocht en kreeg ik meer verdieping en specialistische kennis over zuivel. In mijn werk in de productkwaliteit heb ik vaak te maken met issues bij en productinhoudelijke vragen van klanten. De kennis uit de cursus kon ik direct toepassen, heel fijn. Voor mij is het zeker een verrijking geweest, houd er echter rekening mee dat al deze kennis niet uit zichzelf tot je komt, hier moet hard voor gewerkt worden vooral doordat het een pittige combinatie is met een baan en reistijd!”.

Logo Friesland Campina
Florentien van der Marck

QA Specialist Cheese bij FrieslandCampina

“De cursus had mijn interesse vanuit mijn rol om beter te snappen wat er met melk gebeurt. Andere collega’s hadden deze cursus al gevolgd en waren enthousiast. Ik heb zelf een bedrijfskundige achtergrond en vind het belangrijk om te snappen wat er gebeurt met onze producten. In de cursus leer je welke processtappen een product ondergaat en hoe diverse bestanddelen reageren op een bewerking. De cursus kostte me qua tijd drie uur per week voorbereiding plus een cursusavond in Den Bosch, wat mij betreft prima te combineren met het werk. Het is een nuttige en leerzame cursus voor mensen die in de zuivel werkzaam zijn of die met zuivelproducten in hun bedrijf te maken hebben”.

Logo Friesland Campina
Maarten van Luijtelaer

Productiemanager FrieslandCampina

"Wij hebben een online incompany cursustraject gevolgd. Het resultaat van de cursussen is al direct zichtbaar. In gesprekken met potentiële klanten zijn onze medewerkers een betere gesprekspartner waardoor klanten eerder voor Numidia kiezen en bij problemen kunnen ze beter de oorzaak achterhalen. Daarnaast is er zelfs een trader die naar aanleiding van een idee in de cursus inmiddels poeders verkoopt in een branche waar hij voorheen nooit over nagedacht had. Een investering in een goede cursus levert zijn geld dus zeker op."

Han van Hagen

Managing director bij Numidia

Deel deze pagina