Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Vleestechnologie

Afgesneden stukken vlees - Cursus Vleestechnologie

Van 100% dierlijk vlees tot 100% plantaardig of een hybride product: wat hebben ze gemeen? Wil je jezelf verder ontwikkelen en meer technologische kennis verkrijgen dan is deze cursus bij uitstek geschikt. Gedurende de cursus komen alle facetten voorbij zoals hulpstoffen, processing en achterliggende mechanismen. Naast het produceren van producten en de productieprocessen gaan we ook in op de onderliggende technologische aspecten. Wil je deze cursus volgen dan geeft de HAS Hogeschool in samenwerking met technologisch platform Meattech je meer inzicht in de technologie en innovatie wat een zeer goede basis geeft voor de toekomstige uitdagingen.

Inhoud

Theorie en praktijk vullen elkaar aan. Je leert alles over de processing, verwerking en hulpstoffen. Bovendien worden er regelmatig gastcolleges gegeven door experts uit de markt. Ook ga je zelf aan de slag in praktijksessies.  Dit alles met een ultieme afsluiting van een Meattech challenge waar alles samenkomt in een eindopdracht waar een nieuw concept moet worden bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd.

De volgende onderwerpen komen tijdens deze cursus Vleestechnologie aan bod:

 • De microbiologie en biochemie van vlees- en vleesproducten
 • De chemie van vleeseiwitten en vetten en andere chemische aspecten
 • Kleur en malsheid van vlees en vleesproducten, vocht- en vetbinding.
 • Wet- en regelgeving..
 • Zouten en pekelen, roken, fermenteren
 • Verkleinen, verhitten, koelen en vriezen.
 • Coating technologie.
 • Vleesvervangers, vleesanalogen en alternatieve eiwitten.
 • Meattech challenge.

Voor wie?

Je bent al werkzaam in de vlees-, vega- of snackindustrie of bij toeleveranciers van functionele hulpstoffen, smaakstoffen of machines. Je kent het vak dus, maar bent op zoek naar verdere technologische verdieping.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Basis Vleestechnologie.

Duur

De cursus bestaat uit 20 bijeenkomsten met een doorlooptijd van zes maanden. Lesavonden zijn op dinsdag van 17.30 - 20.45 uur.

Toelatingseisen

 • HAVO/VWO (scheikunde en wiskunde is een pré).
 • MBO niveau 4 (scheikunde en wiskunde is een pré)
 • Werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie op mbo/hbo-niveau.

Certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Een toets kan bestaan uit één of meerdere onderdelen en/of bestaan uit het inleveren van opdrachten. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat van de cursus Vleestechnologie.

Voor nadere informatie omtrent toetsing en certificering kun je de examenregeling raadplegen. De examenregeling is terug te vinden op onze website.


Deze cursus is in samenwerking met Meattech tot stand gekomen

Samenvatting

Aanvangsdatum
30 augustus 2022
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.995,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.950,00
Cateringarrangement
€ 45,00
Totaalprijs
€ 2.995,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.

Zet de stap!

“In de cursus kreeg ik meer theoretische achtergrond van de vleesindustrie en dat kwam na mijn MBO opleiding levensmiddelentechnologie en een aantal jaar werken goed van pas. Bij het bedrijf zijn we nu meer bezig met vochtbinding en kleurbehoud, daar wilde ik meer van leren en de toelichting in de cursus heb ik ook zeker kunnen toepassen bij ons bedrijf. De cursus vond ik erg leuk een leerzaam.“

corbion
Renate Zumbrink

Applicatie technoloog bij Corbion / Purac

Deel deze pagina