Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Natuur-inclusief Ondernemen voor Boer en Tuinder

Natuurpark - Opleiding Natuurinclusief ondernemen voor boer en tuiner
 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Natuur-inclusief Ondernemen

Ben jij boer of tuinder in Brabant en speel je met het idee om ‘door te schakelen’ naar een meer natuur-inclusieve bedrijfsvoering? Of je wil een reeds bestaand initiatief succesvol verder brengen, maar zoek je nog naar welke vorm voor jou het beste werkt? Neem dan deel aan de cursus Natuur-inclusief Ondernemen van HAS Hogeschool, geïnitieerd door de Provincie Noord Brabant.

Het doel van de cursus is om elke ondernemer te begeleiden naar de volgende stap in omschakeling ten aanzien van natuur-inclusief ondernemen.

Inhoud

Tijdens de lesdagen vullen we de aanwezige kennis van alle ondernemers aan met relevante kennis, recente onderzoeksresultaten en inzichten ten aanzien van de laatste ontwikkelingen. Altijd met als belangrijkste vraag: Wat betekent dit voor jouw eigen bedrijf?

In de vorm van intervisie worden jouw uitdagingen samen met die van de andere cursusdeelnemers geanalyseerd en besproken in elke sessie.

Onderwerpen die in deze plenaire sessies aan bod komen:

 • Ondernemer en bedrijf
  Jouw eigen kernwaarden en motivatie voor om(door)schakeling naar een (meer) natuur-inclusieve bedrijfsvoering in relatie tot de maatschappelijke vraagstukken die spelen.
   
 • Markt en consument
  Als je weet waar de markt en consumenten behoefte aan hebben, kun je hier jouw bedrijfsvoering op aanpassen; Wat is de onderscheidende of toegevoegde waarde die jij als ondernemers wilt/kunt bieden, met jouw specifieke aanpak?

 • Waarde van Natuur
  Om invulling te kunnen geven aan jouw strategie moet je technisch onderbouwde keuzes kunnen maken; Je belofte moet je kunnen waarmaken! Tijdens de lessen wordt inzichtelijk welke veranderingen noodzakelijk zijn voor jouw eigen organisatie om te komen tot een duurzame bedrijfsvoering.

 • Economie
  Je verkrijgt inzicht in de economische haalbaarheid van jouw natuur-inclusieve omschakeling, de kostenstructuur en inkomstenstroom van jouw beoogde bedrijfsmodel.

Met behulp van alle kennis en uitwerkingen van de voorgaande sessies werkt iedere ondernemer zijn om(door) schakelplan overzichtelijk uit.

Docenten

De cursus wordt interactief geleid door Erwin Bouwmans (HAS Hogeschool) in samenwerking met Frederiek van Lienen (Biodiversity in Business) en de Ondernemerscoaches van de Provincie Brabant.

Voor wie?

De cursus is beschikbaar voor elke primaire ondernemer in de land- en tuinbouw in Noord-Brabant met het idee om- of door te schakelen naar een meer Natuur-inclusieve bedrijfsvoering.

Wil je deelnemen aan de cursus schrijf je dan zo snel mogelijk in via www.has.nl, het aantal beschikbare plekken is beperkt. Na inschrijving wordt je aanvraag beoordeeld op mogelijkheid tot deelname.

Duur

De cursus start, onder voorbehoud, op 5 november. Elke 2 weken vindt er een bijeenkomst plaats.

De cursus bestaat uit 8 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Daarnaast vragen we tijd voor voorbereiding van de lesdagen en het uitwerken van de opdrachten.

HAS Hogeschool is erop gericht om zo efficiënt mogelijk met jouw tijd om te gaan. We zorgen ervoor dat werk en studie waar mogelijk samen vallen door opdrachten direct te verbinden aan de beroepspraktijk.

Data:
5 november 2021
19 november 2021
3 december 2021
17 december 2021
14 januari 2022
28 januari 2022
11 februari 2022
11 maart 2022

Locatie

De lesdagen vinden plaats bij HAS Hogeschool of bij een agrarische onderneming in jouw regio.


Deze cursus wordt mogelijk gemaakt door:

 • Logo Provincie Noord-Brabant

De cursus wordt geleid door HAS Hogeschool in samenwerking met Biodiversity in Business en de ondernemerscoaches van de Provincie Brabant.

 • Logo Biodiversity in Business

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
4 maanden

De opleiding wordt gefinancierd door de Provincie Noord Brabant waardoor er van deelnemers geen financiële bijdrage nodig is en de deelnemers dus kosteloos kunnen deelnemen. We verwachten vanzelfsprekend wel dat je jouw tijd investeert en je optimaal inzet tijdens de opleiding. We hanteren een aanwezigheidseis van minimaal 80%. Als daar niet aan wordt voldaan wordt een tegemoetkoming in de cursuskosten gevorderd.

Deel deze pagina