Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursusprogramma

De cursus is opgebouwd uit 3 niveaus: 1: Basiskennis, 2: Verdieping bodemkennis met inzichten vanuit verschillende domeinen en 3: Verbreding door samenwerking aan integrale vraagstukken.

Niveau 1: Basiskennis Bodem

In dit onderdeel ontwikkel je basiskennis op het gebied van bodem en ontdek je de verschillende perspectieven op bodem in relatie tot urgente maatschappelijke uitdagingen. De nadruk ligt op de biodiversiteit. Je doorloopt in dit onderdeel 4 modulen:

Vanaf 11 februari 2022

 • Start met SPOC (digitaal en zelfstandig). De SPOC wordt afgesloten met een toets zodat alle deelnemers op hetzelfde basisniveau kunnen beginnen.

Donderdag 10 maart 2022

 • Module 1: Kennismaking (1 dagdeel fysiek)
  • Kennismaking en inspiratie bodem
 • Module 2: Basis bodem (1 dagdeel fysiek)
  • Bespreken resultaten SPOC

Vrijdag 25 maart 2022

 • Module 3: Wet- en regelgeving (1 dagdeel fysiek)
 • Module 4: Maatschappelijk perspectief (1 dagdeel fysiek)

Niveau 2: Ecosysteemdiensten Bodem

Hier ga je werken aan maatschappelijke vraagstukken met ecosysteemdiensten als uitgangspunt. Vanuit verschillende perspectieven, werk je samen met je medecursisten aan een maatschappelijke casus die je vertaalt naar integrale gebiedsontwikkeling. Al snel ontdek je waarom samenwerking noodzakelijk is. Dat doe je steeds vanuit een ander perspectief:

Donderdag 7 en 21 april 2022

 • Bodem vanuit vakgebied Landbouw en natuur
 • Met vakdocenten Harm Rijneveld, Sander van Delden en Judith van de Mortel

Donderdag 12 en 19 mei 2022

 • Bodem vanuit vakgebied Infrastructuur & stedelijke omgeving
 • Met vakdocenten: Caroline de Feijter en Hans van Haaren

De theorie wordt gebracht door verhalen van inspirerende gastsprekers. Vervolgens ga je met je medecursisten deze theorie toepassen in een gezamenlijke casus, benaderd vanuit het perspectief dat die dag centraal staat.

Niveau 3: Visievorming bodem

Donderdag 2 juni 2022

In het eerste dagdeel krijg je handvatten aangereikt om de opgedane inzichten en kennis te vertalen naar een persoonlijke en integrale visie.

Donderdag 16 juni 2022

In het tweede dagdeel ga je als gezel op pad met je eigen ‘meester’. De ‘meester’ laat je zien welke rol hij of zij speelt als integraal bodemcoach bij maatschappelijke vraagstukken.

Donderdag 30 juni 2022

In het derde dagdeel presenteer je je visie en de uitgewerkte casussen uit niveau 2 aan je medecursisten en aan een groep deskundigen uit het werkveld. Leren van en met elkaar staat hier centraal.

Toetsing (Facultatief)

De afsluitende toets is facultatief en bestaat o.a. uit een assessment en een coachgesprek met docenten en experts uit het werkveld. Als je deze met goed gevolg aflegt, ontvang je een certificaat. Als je niet deelneemt of slaagt voor de toets, ontvang je een bewijs van deelname.

Wat zeggen onze cursisten?

Samenvatting

Aanvangsdatum
06 oktober 2022
Duur
2 maanden
Investering
€ 2.335,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.195,00
Cateringarrangement
€ 140,00
Totaalprijs
€ 2.335,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Deel deze pagina