Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Celdeling en erfelijke eigenschappen

Moleculen - Cursus celdeling en erfelijke eigenschappen
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Celdeling en erfelijke eigenschappen

Alle cellen van een plant bevatten DNA: de handleiding voor de opbouw en het functioneren van een plant. Hoe wordt de erfelijke informatie, die in het DNA gecodeerd staat, vertaald naar de eigenschappen van een plant? Hoe zit het met overerving van deze erfelijk informatie? Deze vraagstukken komen aan bod in de cursus Celdeling en erfelijke eigenschappen . De cursus is los volgen, maar ook als onderdeel van de opleiding Plantenfysiologie.

Cursusprogramma

Alle cellen van een plant bevatten erfelijk materiaal ofwel DNA. Bij de groei van de plant ontstaan vanuit datzelfde DNA op de ene plaats bladeren en op de andere plaats bloemen.

Hoe wordt de erfelijke informatie zoals deze in het DNA gecodeerd staat vertaalt naar de eigenschappen van een plant? Hoe zit het met overerving? En (hoe) kunnen wij invloed uitoefenen op de (expressie van) erfelijke eigenschappen?

Bepaalde erfelijke eigenschappen kunnen bijvoorbeeld lekkere vruchten en/of een hogere opbrengst tot gevolg hebben. Wanneer bekend is welke genetische code welk resultaat oplevert, kan onderzocht worden of de code aanwezig is in een gewas. Met dit principe (genotyperen) gaan wij tijdens deze cursus aan de slag.

Je krijgt de theorie uitgelegd en aan de hand hiervan ga je de praktijk verklaren. Dit doe je samen met je medecursisten en onder begeleiding van een ervaren docent. Door het toetsen van de theorie aan je eigen teelt en die van medecursisten sluit de cursus naadloos aan op de actuele praktijk.

De cursus Bodem en bemesting maakt deel uit van de opleiding Plantenfysiologie. De opleiding Plantenfysiologie bestaat uit 5 cursussen, die ook los te volgen zijn. Dat zijn:

Start en cursusdata

Deze tweedaagse cursus wordt gegeven op:

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor ondernemers in de tuinbouw, teeltmanagers/specialisten, vermeerderaars en docenten.

Toelatingseisen

De cursus wordt gegeven op hbo-niveau. Minimaal denk- en werkniveau op mbo-eindniveau is een vereiste.

Certificering

Na afronding van de cursus Celdeling en erfelijke eigenschappen ontvang je een bewijs van deelname.

Samenvatting

Aanvangsdatum
09 juni 2022
Duur
2 dagen
Investering
€ 624,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 599,00
Cateringarrangement
€ 25,00
Totaalprijs
€ 624,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Een tegemoetkoming in de studiekosten is mogelijk tot 50% van de kosten. Zie www.colland.nl voor de voorwaarden.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Deel deze pagina