Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Business concept & Sales

 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Business concept & Sales

Hoe ontwerp je een business concept voor producten en diensten waar je klanten echt behoefte aan hebben? Hoe test je je concept? En hoe verkoop je dit vervolgens aan je klanten. Dit is in het kort waar de cursus Business concept & sales over gaat.

Deze cursus draait om jouw businessconcept. Het idee (of de ideeën) waarover je onderbuikgevoel zegt dat dit echt “iets” kan worden. Dat kan een idee zijn voor een nieuw food concept, maar ook een idee om een app te ontwikkelen om de verkoop van de eigen productie te stimuleren voor tuin- en akkerbouwproducten, of een dienst die je wilt aanbieden binnen een van deze sectoren. In deze cursus ga je het écht aanpakken: gefundeerd uitzoeken of er business van te maken is of niet. Dat doe je onder andere met hulp van het Business Canvas Model, je waardepropositie en de zogenaamde 'Blue Ocean'-strategie. Tools die je helpen om van jouw idee een concreet plan te maken én uit te gaan voeren.

Opzet van de cursus

Je start vanuit je idee. Tijdens een werksessie houd je dit tegen het licht bij verschillende mensen: je (potentiële) klanten, collega’s, docenten en medecursisten. Aan de hand van hun input ga je bijschaven, aanpassen en 'ondersteboven houden', waardoor een business concept ontstaat. Op een pragmatische manier breng je je business concept tot ‘leven’. Je maakt een verkoopplan, je bouwt een website of landingspagina en je bekijkt of je social media-kanalen in kunt zetten. Na die inventarisatie ga je aan de slag: content schrijven, bij klanten op bezoek, recensies ophalen en verkopen. Het doorlopen van deze stappen helpt je bij het aanscherpen van je  business concept en waardepropositie.

Dan: een lang verhaal kort. Met een Elevator Pitch leer je je verkoopverhaal te beperken tot de essentie (een minuut). Die pitch zet je in bij de Dragons’ Den: het pitchen van je concept voor professionals en ondernemers. Kun je ze overtuigen om erin te investeren?

De bijeenkomsten worden gehouden op HAS Hogeschool, locatie Venlo. De lesdagen zijn op donderdag, van 13.00 - 16.30 uur. De bijeenkomsten vinden plaats op:

- 8 september

- 22 september (elevator pitch)

- 6 okt

- 13 okt (dragons' den)

- 3 nov

- 17 nov

- 1 dec (assessment)

- 22 dec (2e kans assessment)

Tijdens de cursus heb je een ervaren coach die met je meedenkt en kritische vragen stelt en die zelf ervaring heeft in de agri en/of food sector. Iedere week heb je hierbij een (online) 10 minutengesprek. Daarnaast staat een team van bedrijfskundige adviseurs voor je klaar om naar je vorderingen te kijken. Je bent zelf ongeveer 6 tot 10 uur per week bezig met zelfstudie.

Voor wie

De cursus is ontwikkeld voor ondernemende types op MBO+/HBO-niveau die voor zichzelf, of voor hun werkgever een idee hebben voor een business concept. De brede opzet maakt het mogelijk om vanuit elke branche deel te nemen.

Docenten

De cursus wordt gegeven door HAS-docenten en ondernemers:

 • Esther Vennekens 
  Esther Vennekens heeft veel ervaring met onderwijs en coaching in combinatie met het bedrijfsleven. Met name op het gebied van innovatie, business, sales en conceptontwikkeling.

 • Peter van Gastel
  Peter van Gastel studeerde Tuinbouw in Wageningen en Management of Education in Tilburg. Na zijn studie ging hij aan de slag als Internationaal Product Manager bij Syngenta en werkte daarna nog als manager bij Agrifirm en Intratuin. Vervolgens begon Peter bij de HAS als docent en is gespecialiseerd in management, marketing en innovatie, onderwijsvernieuwing en internationalisering.

 • Peter Bouma
  Peter Bouma heeft een tuinbouw opleidingsachtergrond en werkte 25 jaar in het bedrijfsleven in diverse management functies en tevens als ondernemer. De laatste paar jaren combineerde Peter consultancy met onderwijs om vervolgens fulltime aan het werk te gaan bij HAS Hogeschool.

 • Wim Meijers 
  Wim Meijers werkt sinds 2017 met veel plezier als docent bij de opleiding Food Innovation voor creatieve vakken zoals conceptontwikkeling, visualisatie, design, fotografie, verpakkingsontwerp en marketing communicatie. Hiervoor heeft hij meer dan 20 jaar gewerkt bij Océ/Canon en als zzp-er in communicatiedesign als ontwerper, art director en creative director.

 • Jos Koenders 
  Jos Koenders studeerde onder andere bedrijfseconomie en accountancy en werkt als docent Bedrijfseconomie bij de HAS met bijzondere aandacht voor financiën, ondernemerschap en organisatiekunde. Voor zijn baan bij de HAS werkte hij als Financial Controller in het MKB en verzorgde hij adviesopdrachten in het MKB en bij de overheid.

Toelatingseisen

Er zijn geen toelatingseisen. Wel is het belangrijk dat je voor jezelf of voor je werkgever een idee hebt voor een business concept.

Cursusdagen

De cursus bestaat uit lessen die je live volgt in de studiebanken bij HAS Hogeschool. Je volgt de cursus dan ook samen met studenten die Business concept & sales als minor volgen tijdens hun bachelor opleiding. Naast de lessen heb je wekelijks een voortgangsgesprek met je coach. Houd rekening met een tijdsinvestering van 10 tot 15 uur per week.

Samenvatting

Aanvangsdatum
08 september 2022
Duur
4 maanden
Investering
€ 955,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 895,00
Studiemateriaal
€ 60,00
Totaalprijs
€ 955,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

STAP-subsidie

Voor deze cursus is het mogelijk om vanuit je STAP-budget tot maximaal € 1.000,- retour te ontvangen. Deze cursus is dus met STAP-subsidie gratis te volgen. Nadere informatie volgt na inschrijving.

Zet de stap!

Deel deze pagina