Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Bakkerijtechnologie

Afgebakken broodjes komen uit de machine - Cursus bakkerijtechnologie

Als bakker kun je goed brood bakken, maar heb je ook een flinke dosis technische kennis nodig. Tijdens de cursus Bakkerijtechnologie ontdek je waarom een bepaalde combinatie van ingrediënten leidt tot een smakelijk resultaat. Je leert op de bakkerij opleiding alles over brood, banket en zoetwaren.

Wat kun je na de cursus Bakkerijtechnologie?

Na het volgen van de cursus Bakkerijtechnologie kun jij:

  • Eigenschappen van producten verklaren.
  • Het proces bijsturen door middel van de receptuur.
  • De belangrijkste bereidingsprocessen noemen.

Meer dan brood bakken

Als ambitieuze professional leer je alles over de eigenschappen van grond- en hulpstoffen, processing en de feitelijke bereiding. Na de theorie is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Bakkers klaar? Bakken maar!

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Bereidingsprocessen van brood.
  • Kneden, rijzen, bakken en bewaren.
  • Banket.
  • Chocolade, cacaoboter alternatieven, suikerwerk.
  • Beschuit, roggebrood en zuurdesembrood.
  • Eigenschappen en functies van grond- en hulpstoffen.
  • De relatie tussen grond - en hulpstoffen en het eindproduct.

Voor wie?

De cursus Bakkerijtechnologie is interessant voor iedereen die dagelijks met brood te maken heeft en wil groeien in het vak.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Basis Bakkerijtechnologie.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Wenda Hendrickx - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Mathieu van Son - docent Voedingsmiddelentechnologie

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde mbo-4 opleiding.
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.

Ook bieden we de cursus Basis Bakkerijtechnologie, bakkerijtechnologie in een notendop!

Start- en cursusdata

De cursus Bakkerijtechnologie start op 8 september 2022. Je hebt 14 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

  • 14 lesavonden
  • 2 practicumdagen
  • 1 toets (op 26 januari 2023)

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lessen om ongeveer 4,5 aan zelfstudie per week.

Data van de lessen:

  • donderdagavond 8, 15, 22 en 29 september 2022
  • donderdagavond 6, 13 en 20 oktober 2022
  • donderdagavond 17 en 24 november 2022
  • donderdagavond 1, 8 en 15 december 2022
  • donderdagavond 12 en 19 januari 2023

Practicumdagen:

  • vrijdag 14 oktober 2022
  • vrijdag 13 januari 2023

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Bakkerijtechnologie af met een individuele opdracht en presentatie. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
08 september 2022
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.733,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
Cateringarrangement
€ 38,00
Totaalprijs
€ 2.733,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Het is een interessante cursus en een hele goede investering in mijzelf! Hoewel ik in de banket werk, vind ik de theorie van het broodproces het meest interessant, omdat er zoveel bij komt kijken. Er is zoveel interactie gaande in een brooddeeg, dat het bakken van een goed brood veel meer een uitdaging is dan het bakken van een goede cake. Maar waar ik het meeste baat bij heb voor mijn werk, is dat ik door het volgen van de gehele cursus nu een set 'gereedschap' heb waarmee ik kan gaan uitvinden waarom en hoe een bepaald product is mislukt, en hoe ik een bepaald proces zou kunnen verbeteren. Dit vind ik persoonlijk het meest waardevol, en is iets wat ik mijn hele werkzame leven kan meenemen.

avatar vrouw
Kathleen Termorshuizen

-

De cursus sloot goed aan bij mijn werkzaamheden. De cursus geeft je meer inzicht in wat een grondstof doet in de eindproducten. Het kwartje is bij mij verschillende keren gevallen!! Ook met achtergrond krijg je de cursus niet cadeau, je moet er echt voor gaan zitten en leren. Het practicum was gezellig. Verder ben je nooit te oud om te leren, ik ben 42 en het is altijd leuk als je het certificaat hebt behaald.

Logo Daelmans
Wijnand Segers

Productontwikkelaar bij Daelmans Banket B.V.

Deel deze pagina