1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Van afgeschreven tomaat naar hoogwaardige soep

Van afgeschreven tomaat naar hoogwaardige soep

Henri B.V. is een producent van hoogwaardige kant-en-klare soepen, sauzen en maaltijden. Het in Drunen gevestigde familiebedrijf besteedt veel aandacht aan duurzame producten. De basisingrediënten van haar gerechten zoekt zij bij voorkeur zo veel mogelijk in de buurt. Daarnaast wil Henri graag meewerken aan het tegengaan van voedselverspilling.

Verwerken van Nederlandse 'resttomaten'

Deze thema’s waren de aanleiding voor een afstudeeronderzoek van onze HAS studenten: het opzetten van een logistieke keten voor de verwerking van Nederlandse ‘resttomaten’ (tomaten die niet meer geschikt zijn om als verse tomaat te verkopen) in Henri producten. In 2014 werkten al twee studenten twintig weken intensief aan dit project. Zij legden contacten met diverse telers en bekeken de mogelijkheden om hun ‘resttomaten’ op semi-grote schaal te verwerken. Dat bleek nog niet gemakkelijk, want niet iedere tomaat leek geschikt te zijn om soep of saus van te maken. Daarnaast is het aanbod aan ‘resttomaten’ niet het hele jaar constant. Henri wil er namelijk een verse soep van maken, dus er moet wekelijks productie kunnen plaatsvinden. Ook de lage prijzen van tomatengrondstoffen zoals puree en pulp uit zuidelijke Europese landen belemmeren het gebruik van Nederlandse tomaten. Toch wisten de studenten vorig jaar een goede basis te leggen om Nederlandse ‘resttomaten’ te gaan verwerken.

Duurzaam, maar vooral lekker

Dit jaar werkten twee studenten Bedrijfskunde en agribusiness verder aan het project. Zij gingen om de tafel met potentiële telers, verzamelden allerlei monsters van Nederlandse tomaten, puree en pulp die geschikt zouden kunnen zijn voor Henri tomatensoep en werkten samen met de productontwikkelaar van Henri om een soep te maken die duurzaam, maar vooral lekker is. De tomaten die anders bij de teler in de container zouden verdwijnen werden omgetoverd tot een hoogwaardige soep. De studenten brachten de nieuwe logistieke keten in kaart en bekeken ook of de soep veilig geproduceerd kon worden bij Henri.

Henri producten met Nederlandse tomaten

Deze soep met Nederlandse tomaten is inmiddels verkrijgbaar. Kijk hier het filmpje.