1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Studenten helpen Astilbe ‘Look at me’ van Lucassen naar hoger niveau

Studenten helpen Astilbe ‘Look at me’ van Lucassen naar hoger niveau

Vasteplantenkwekerij Lucassen is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool, locatie Venlo. Het bedrijf is al 3 generaties in de familie en werd door de broers Pieter en Marcel van gemengd bedrijf omgebouwd naar een kwekerij van 40 hectare waar op grof maasduinenzand 350 soorten planten gekweekt worden. De broers richten zich op wortelstokken en kweken in totaal 6 miljoen planten die via 150 business partners aan klanten over de hele wereld verkocht worden. Ze kweken groentapijten die op daken kunnen worden uitgerold. Het grootste groentapijt van Nederland komt van hun hand: deze ligt op het dak van Schiphol. Lucassen won in 2016 een HAS Award in de categorie Duurzame Samenwerking.

In 2013 dong Lucassen met de Astilbe ‘Look at me’ mee naar de gouden medaille voor Beste Nieuwigheid op de vakbeurs Plantarium. Er waren 110 inzendingen en ‘Look at me’ kwam als beste uit de bus. “Wij zijn 20 jaar met de veredeling van deze plant bezig geweest”, vertelt Pieter Lucassen. “We waren positief verrast dat we de gouden medaille wonnen. Er was veel interesse in de plant en daarom besloten we meerdere kleurvarianten van deze plant in de markt te gaan zetten.”

Kleurvarianten met nieuwe naam

“We schakelden de HAS in”, vervolgt Pieter, “en studenten Bedrijfskunde en agribusiness deden binnen een beroepsopdracht onderzoek naar de markt om te kijken waar we de plant het beste konden afzetten. Ook dachten ze na over de naam en een uitbreiding van de lijn. Door de frisse blik van de studenten kozen we ervoor de naam iets te veranderen. De basis werd ‘At me’ en de kleurvarianten kregen vervolgens namen als ‘Look at me’ en ‘Smile at me’.”

Studenten zijn vindingrijk

Dit jaar gaan studenten Toegepaste Biologie aan de slag met volgende fase in de veredeling van de plant. Dit doen ze op basis van de uitkomsten van het marktonderzoek. Pieter vindt het mooi om een dergelijk project op te pakken met studenten. “Studenten zijn heel vindingrijk en komen met vernieuwde ideeën. Ook verbaast het me hoe makkelijk ze informatie halen uit literatuur en van internet. Het project met de Astilbe is een lopend project waarin we al doende leren. Dat geldt zowel voor ons als voor de studenten. Iets waar we trots op kunnen zijn.”

De rol van partnerbedrijf

Als partnerbedrijf geeft Lucassen studenten de mogelijkheid om hun toekomstige werkveld uitgebreid te leren kennen. Dit gebeurt door middel van bedrijfsexcursies, gastlessen, stages, praktijkcases, afstudeeropdrachten en practica op het bedrijf. Daarnaast wordt het lesprogramma van de opleidingen van de HAS jaarlijks getoetst aan de behoeften van het werkveld dat door deze bedrijven vertegenwoordigd wordt. Zo wordt het onderwijs geoptimaliseerd om studenten op te leiden die na hun studie direct kunnen doorstromen naar het werkveld in de regio.

Beleeftuinen in Maasduinen

HAS Hogeschool werkt graag samen met voorlopers als Lucassen en vaak in meerdere projecten tegelijk. Zo werkten afstuderende studenten de afgelopen maanden aan een initiatief in de regio om de agrarische en toeristische sector dichter bij elkaar te brengen. De insteek daarbij is beleving en educatie rondom de agrarische producten die in de streek worden geproduceerd en samenkomen in een ‘belevingstuin’. Lucassen in een van de aanjagers van het project. “Lucassen ziet zichzelf niet alleen als producent, maar wil waarde toevoegen aan het product”, vertelt HAS-docente Esther Vennekens. “Dit maakt het een interessante partner voor de HAS om op verschillende niveaus mee samen te werken.

Meer informatie

www.vasteplantenkwekerijmtslucassen.nl

Gepubliceerd op 27 juni 2016