1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Prestatie-indicatoren in het verwerkingsproces van verse vis

Prestatie-indicatoren in het verwerkingsproces van verse vis

Fishion Processing BV in Overloon verwerkt verse vis voor de retail. Na de overname van Walraven Visverwerking kreeg Fishion Processing de mogelijkheid om meervallen te verwerken. Na verloop van tijd ontstond de behoefte om het verwerken van verse meerval te optimaliseren. HAS Kennistransfer speelde daarbij een rol.

Inzicht is nodig

Voor de optimalisatie was inzicht in de prestatie-indicatoren nodig. Het verwerkingsbedrijf had onvoldoende kijk op de verschillende verwerkingsstappen en de interne transport- en overslagbewegingen van verse meerval. HAS Kennistransfer ondersteunde het bedrijf om de Key Performace Indicatoren (KPI’s) in het productieproces in kaart te brengen. Hierdoor werd het mogelijk de verschillende processtappen beter op elkaar af te stemmen en zo het rendement te verhogen.

Het proces in kaart gebracht

HAS Kennistransfer stelde een projectteam samen, bestaande uit een senior en een junior adviseur. Dit team begon met een analyse van de productieflow, inclusief de verschillende bewerkingsprocessen. Hierop volgde de kwantitatieve analyse. Gedurende drie dagen voerde het team tijdmetingen uit van de verschillende processtappen, zoals de verwerkingtijd van vis. Ook bracht het team de knelpunten in het productieproces helder in kaart. Na de dataverzameling kon de maximale en werkelijke capaciteit berekend worden. Vervolgens werd het gemiddelde rendement en de productiviteit per meerval en per productiemedewerker berekend. Dit alles resulteerde in een reeks aanbevelingen en aandachtspunten ten behoeve van de optimalisatie van het productieproces.

Een project met een uitdaging

‘Er zaten verschillende uitdagingen in dit project’, zo vertelt senior adviseur Jacques Lammers van HAS Kennistransfer. ‘Om de productielijn te kunnen optimaliseren waren aanpassingen in de productielijn noodzakelijk. Deze werden gerealiseerd gedurende het project. Hierdoor was het af en toe best lastig om de gehele productielijn en de bijbehorende KPI’s goed in kaart te brengen.’ Ondanks de hectiek die de veranderingen met zich meebrachten, is het project tot een goed einde gebracht en kijken Fishion Processing en de HAS tevreden terug op een soepele samenwerking.