1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Onderzoeksstage Inger de Bruijn: hoe krijg je een frietje zo krokant mogelijk?

Onderzoeksstage Inger de Bruijn: hoe krijg je een frietje zo krokant mogelijk?

Inger de Bruijn studeert Voedingsmiddelentechnologie bij HAS Hogeschool en liep afgelopen voorjaar stage bij aardappelproducent Lamb Weston Meijer. Zij deed onderzoek naar de coating die rond sommige frites zit en welke ingrediënten in de coating ervoor zorgen dat frites zo krokant mogelijk wordt.

Iedereen eet weleens frietjes. Thuis, bij de snackbar of in een restaurant. En frietjes zijn pas echt lekker als deze krokant zijn en een goede ‘bite’ hebben. De coating die rondom sommige frietjes zit, draagt voor een belangrijk deel bij aan die krokantheid. Student Inger de Bruijn deed voor haar derdejaars stage bij Lamb Weston Meijer onderzoek naar uit welke ingrediënten zo’n coating het beste kan bestaan om frites zo krokant mogelijk te laten zijn.

Krokant of knapperig?

“Een frietje maak je niet zomaar”, vertelt Inger. “Mensen staan daar vaak niet bij stil. Er gaat heel wat onderzoek aan vooraf. Lamb Weston Meijer heeft een afdeling R&D die zich toelegt op product- en procesresearch voor zowel de korte als de lange termijn. Een optimale krokantheid  is slechts één stap in het hele proces van frites maken. We onderscheiden eigenlijk twee soorten. Crispiness, ofwel krokantheid, is de eerste afbeet tussen je voortanden. Crunchiness, ofwel knapperigheid, is wat je vervolgens ervaart tussen je kiezen als je kauwt. Beiden moeten goed zijn om een optimale frietbeleving te bieden. In mijn onderzoek keek ik naar beide aspecten en welke ingrediënten in de coating hieraan bij kunnen dragen.”

Voortraject

Bart Donders is Lead Product Innovation Technologist bij Lamb Weston Meijer en begeleidde Inger. “Er loopt momenteel een groot project naar de ontwikkeling van een innovatieve nieuwe coating en het onderzoek van Inger was onderdeel van het voortraject. Haar onderzoek heeft echt bijgedragen aan de richting die we nu binnen het project opgaan.”

Inger de Bruijn en Bart Donders.

Wisselwerking

Bart begeleidt graag stagiaires. “Ze hebben een frisse blik en het is leuk om te merken hoe ze tijdens hun stage groeien. We laten stagiaires graag zien hoe wij onderzoek bij Lamb Weston Meijer vormgeven. We geven hen kennis en vaardigheden mee en kijken of ze aanslaan op het doen van onderzoek. We investeren zo in een nieuwe lichting technologen die onze sector straks verder gaan brengen. Het is een mooie wisselwerking die ontstaat.”

Vertaalslag maken

Hoewel de stage van Inger alweer even geleden is, spreekt ze er nog steeds vol enthousiasme over. “Het was een fijne tijd waarin ik veel geleerd heb. Ik werd meteen opgenomen in het team onderzoekers, voelde me meer collega dan stagiaire. Daardoor heb ik me echt kunnen ontwikkelen.” Bart vult aan: “Inger heeft zich niet alleen kunnen verdiepen in haar eigen onderzoek, maar heeft ook de vertaalslag weten te maken naar het grotere plaatje: het project waar we inmiddels mee gestart zijn. Daardoor heeft zij haar onderzoek naar een hoger niveau kunnen trekken. Heel waardevol, zowel voor Inger als voor ons.”

Open sollicitatie

Inger is ondertussen alweer druk met een volgend project en is daarmee hard op weg richting haar afstuderen. Wat ze erna gaat doen? “Er ligt in ieder geval een open sollicitatie bij Lamb Weston Meijer in de brievenbus!"