1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Janneke Pieters zet liefde voor brouwen om in brewpub ‘Brouwerij Boegbeeld’

Janneke Pieters zet liefde voor brouwen om in brewpub ‘Brouwerij Boegbeeld’

Een vrouw die brouwt. Dat is afgestudeerde Food Innovation Janneke Pieters. En dat niet alleen. Samen met vriendin Mary-jane Snelders begint zij een brewpub op een unieke locatie in het hart van Den Bosch. Maar het begon allemaal in het vierde jaar van haar opleiding tijdens het project eigenheid. Ze ontwikkelde toen haar eerste biertje: een tripel speciaalbier voor stoere vrouwen met onder meer rode peper en puntpaprika, walnoten en honing. Haar passie voor het brouwen was geboren.

KOOKbier speciaal voor mannen

“Ook voor mijn individuele opdracht, die ik presenteerde op de HAS Food Experience 2014, wilde ik iets doen met bierbrouwen voor een specifieke doelgroep”, vertelt Janneke. “Mijn vader kookt graag, maar kan absoluut niet met kruiden overweg. En hij is dol op bier, zoals veel mannen. Ik ontwikkelde drie bieren om mee te koken: stoof-, wok- en barbecuebier. De kruiden voegde ik al tijdens het brouwen toe en op het etiket stond een simpel recept zodat mannen precies wisten wat ze moesten doen. De smaak van het bier bleek zo goed, dat het ook lekker was om naast het gerecht te drinken.”

Thuisbrouwen

Op de HAS Food Experience had Janneke veel bekijks. Bij de uitreiking van de FoodManShip Awards won ze de publieksprijs. Enthousiast over dit succes besloot Janneke dat ze na haar afstuderen wilde blijven brouwen. Samen met Mary-jane ging ze experimenteren in eigen keuken, in grote pannen. Ondertussen ontstond het idee voor het starten van een brewpub.

Brouwerij Boegbeeld

“In een brewpub wordt bier gebrouwen en je kunt er bier proeven”, legt Janneke uit. “Je drinkt je bier dus terwijl je ziet waar het gemaakt wordt. We noemen onze brewpub Brouwerij Boegbeeld. We vinden het belangrijk om een verbinding te maken met de stad Den Bosch bij het maken van het bier en hopen een boegbeeld van de stad te worden."

De brewpub moet open

Wanneer de brewpub open gaat weten Janneke en Mary-jane nog niet precies. “We hebben inmiddels 3 bieren ontwikkeld: Kutbier, Sjekladebol en Siberië. We zijn het afgelopen half jaar druk bezig geweest met het optimaliseren van de recepturen en hebben de bieren uitgebreid getest. Er zijn al veel aanvragen van cafés die ons bier willen verkopen, maar omdat we nog steeds thuis brouwen, kunnen we de aanvragen nog niet allemaal verwerken. We willen dus zo snel mogelijk de productie opschalen en willen de microbrouwerij in onze brewpub zo snel mogelijk openen.” Om de opening mogelijk te maken hebben de dames een crowdfundingcampagne gehouden.

Meer informatie

www.brouwerijboegbeeld.nl