1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. HAS en BASF ontwikkelden samen het BayLab

HAS en BASF ontwikkelden samen het BayLab

Bayer CropScience Vegetable Seeds creëert op natuurlijke basis nieuwe rassen op groentegebied. Het bedrijf heeft sinds afgelopen najaar een laboratorium dat voor studenten van de HAS de mogelijkheid biedt om een kijkje te nemen in het bedrijfsleven. Het laboratorium heeft de naam BayLab Plants Vegetable Seeds en is het onderdeel van een wereldwijd netwerk van Bayer-laboratoria waar kennisuitwisseling tussen studenten en Bayer centraal staat. Ook voor docenten is BayLab ideaal, want hij of zij krijgt de kans om dichtbij de wetenschap te staan en kennis en ervaring uit te wisselen. Dit draagt bij aan het up-to-date houden van het onderwijs.

Opleidingen en werkgevers moeten elkaar kennen

Jan Cauberg is als personeelsmanager wereldwijd verantwoordelijk voor de medewerkers van R&D van Bayer CropScience Vegetable Seeds en was samen met Eveline Engelen betrokken bij de ontwikkeling van het BayLab. “Bayer vindt het belangrijk dat opleidingen en werkgevers elkaar kennen, samenwerken en kennis uitwisselen”, verklaart hij. “Bayer is een innovatief bedrijf waar kennis centraal staat. We willen bijdragen aan de voedselzekerheid, Science For A Better Life is onze missie. Daarom is het cruciaal om studenten en scholieren kennis te laten maken met ons werkveld.”

Uit praktijklessen volgen stages en beroepsopdrachten

In het BayLab voeren onder meer studenten van de opleiding Toegepaste Biologie een deel van hun practicumproeven uit. Er zijn aparte ruimten voor labexperimenten zoals DNA-analyse of veredelingsproeven. Daarnaast is er een ruimte voor colleges en lezingen. Maar de samenwerking gaat verder. “Uit praktijklessen volgen regelmatig stages en beroepsopdrachten. Doordat de studenten al bij ons binnen zijn geweest, zijn verwachtingen helder al voordat ze beginnen aan hun vervolgopdracht. Zo halen we de juiste mensen binnen en ontstaat een win-winsituatie.”

Afstudeeropdracht om tot samenwerken te komen

Twee HAS-studenten stonden aan de wieg van het BayLab. In februari 2014 begonnen Birgit Eickmans en Sanne Geuskens, studentes Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool, aan hun beroepsopdracht bij Bayer CropScience Vegetable Seeds. Sanne en Birgit kregen de taak om een samenwerking tussen de HAS, locatie Venlo en Bayer CropScience tot stand te brengen. Dat resulteerde in het BayLab Plants Vegetable Seeds. Het lab is vooral bedoeld voor de samenwerking met de HAS. Daarnaast wordt het ook gebruikt wordt bij open dagen van Bayer CropScience, zoals de Green Day voor hbo’ers en de Experience Day voor scholieren.

Samenwerken met kennisinstellingen een serieuze zaak

“Bayer CropScience Vegetable Seeds neemt een bijzondere plaats in het totaal van partnerbedrijven van HAS Limburg in”, stelt vestigingsdirecteur Frans van Leijden van HAS Hogeschool, locatie Venlo. “Wij zijn in de eerste plaats zeer verheugd dat onze studenten op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met één van de meest vooraanstaande zaadveredelingsbedrijven ter wereld. Daarnaast bewijst de bereidheid van Bayer om - letterlijk via het Baylab - te investeren in het onderwijs, dat de samenwerking met de HAS als kennisinstelling een uitermate serieuze zaak is. Wij zien ernaar uit naar deze samenwerking nog heel lang bestaat.”

Meer informatie

www.bayercropscience.nl