1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Geen ruimte voor de rijstmeelkever

Geen ruimte voor de rijstmeelkever

Provimi B.V. is een internationale leverancier van dierenvoeding. De historie gaat ruim 85 jaar terug en kenmerkt zich door een sterke focus op kwaliteit. Des te meer reden om de rijstmeelkever proactief te weren uit biggen- en pluimveevoeders.

Ideale omstandigheden

Provimi levert complete voeders over grote afstanden, zoals naar het Midden-Oosten en Azië. De warme omstandigheden tijdens het transport naar deze bestemmingen zijn ideaal voor de ontwikkeling van de rijstmeelkever. Aan HAS Kennistransfer de taak om onderzoek te doen naar bestrijding van de rijstmeelkever in al haar stadia in de fabriek in Rotterdam.

Besmettingsdruk

Het vertrekpunt: er is sprake van een hoge besmettingsdruk in de fabriek. Dat komt mede omdat de eitjes van de kever zich al in aangeleverde plantaardige grondstoffen bevinden. Het is moeilijk daar invloed op uit te oefenen. Toch worden al verschillende inspanningen verricht. Good housekeeping staat hoog in het vaandel: hygiëne is een cruciaal wapen, maar de indeling van het gebouw veroorzaakt praktische beperkingen. Kortom: een ware uitdaging.

Inzicht in mogelijkheden

De doelstelling van dit project was tweeledig:

  1. Inzicht geven in de mogelijkheden van het bestrijden van de rijstmeelkever in haar verschijningsvormen in de fabriek van Provimi B.V. in Rotterdam;
  2. Bij een besmetting van het eindproduct de juiste bestrijdingsmethodiek aangeven.

Het onderzoek was dan ook gericht op de vraag hoe de rijstmeelkever in de verschillende fasen van ontwikkeling te doden is, zowel in de fabriek als in een besmet eindproduct. Het project is afgerond en heeft een concrete bestrijdingsmethode opgeleverd.