1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Analyse van productieproces van stroopwafels

Analyse van productieproces van stroopwafels

Van der Breggen BV is een moderne en professionele onderneming, waar met de grootste zorg stroopwafels en stroopkoeken worden gebakken. Kwaliteit staat bij Van der Breggen hoog in het vaandel en met gedegen kennis en het gebruik van de nieuwste technieken wil de organisatie innovatief zijn in de markt van morgen.

Blazen van wafels

Twee studenten van HAS Hogeschool hebben in het kader van hun afstuderen onderzoek gedaan naar een producteigenschap die zo nu en dan voorkomt in het productieproces van stroopwafels, ook wel genoemd het ‘blazen van wafels’. Er komt dan lucht tussen de twee wafels, waardoor de onderste los komt te liggen van de bovenste. Dit heeft tot gevolg dat de onderste wafel groter wordt. Jos Verhoeven, manager R&D bij Van der Breggen BV, wilde graag weten wat de oorzaak voor dit verschijnsel was en schakelde daarom de HAS in.

‘Zorgvuldig en consequent’

Het team van afstuderende studenten werd begeleid door Fransje Wels van Kennistransfer. Zij hebben diverse metingen gedaan, waarmee ze wisten te achterhalen wanneer de kans het grootst was dat de genoemde producteigenschap zich manifesteerde. Dit heeft geleid tot een advies voor de aanschaf van nieuwe productiemiddelen. Verhoeven geeft aan: ‘Mijn ervaringen met de studenten zijn zeer prettig. Ze werken als een deskundig projectteam en testen zorgvuldig en consequent. Ook het contact met de begeleider vanuit de HAS verliep prima. De voortgang van het onderzoek werd regelmatig met mij besproken en op die manier was ik nauw betrokken bij het gehele proces.’