1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Sandra

Studentverhaal Sandra

Hey, ik ben Sandra derdejaars student Bedrijfskunde en agribusiness. Als dochter van een agrarische familie met een gecombineerd bedrijf, was mijn wereld altijd al gevuld met de aanwezigheid van koeien en varkens. De uitdagingen waarvoor een agrarisch ondernemer staat, zijn divers en uitdagend. Het gaat niet alleen om het optimaliseren van de productie, maar ook om het begrijpen van markttrends, het ontwikkelen van slimme marketingstrategieën en het beheren van de financiën om het bedrijf winstgevend te houden.

Van MBO naar HBO

Mijn passie voor de sector begon echt te bloeien toen ik melkveehouderij studeerde aan Yuverta. Daar ontdekte ik de diepte van kennis die nodig was om een agrarisch bedrijf op topniveau te laten draaien. De keuze om bedrijfskunde en agribusines te studeren aan de HAS was een logische volgende stap voor mij. De studie op de HAS opende mijn ogen voor de diversiteit van de agrarische wereld. Ik besefte al snel dat een agrarisch bedrijf niet alleen draait om het verzorgen van dieren. Het is een complex ecosysteem van logistiek, efficiëntie, marketing en financiën dat moet samenwerken om succesvol te zijn.

De combinatie van theorie en praktijk van de HAS opent mijn ogen voor de diversiteit van de agrarische wereld.

Wat is het leukste aan studeren op de HAS?

Wat ik zo leuk vind aan studeren aan de HAS, is de combinatie tussen theorie en praktijk. De lessen zijn gevuld met praktische inzichten van ervaren docenten en excursies naar verschillende bedrijven geven een kijkje in de echte wereld van verschillende agrarische sectoren. De stages bieden de kans om opgedane kennis en vaardigheden te testen en verfijnen in echte werkinstellingen.


Een hoogtepunt tijdens mijn studie was de midweek naar Center Parcs De Eemhof. De excursies naar verschillende bedrijven gaven een uniek venster op de praktijk, en de avonden zorgden voor ontspanning en plezier met medestudenten.

Wat heb je tot nu toe allemaal bereikt?

Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat een agrarisch bedrijf meer is dan alleen de zorg voor dieren. Mijn hart ligt in sales en marketing, en mijn ervaring bij Wennemars tijdens de RMV in Gorinchem versterkte dat. Ook het starten van onze eigen boerderijwinkel gaf me een gevoel van voldoening en trots.


Een spannend moment tijdens mijn studie was de keuze voor een praktijkstage aan het einde van mijn eerste leerjaar. In plaats van een regulier melkveebedrijf koos ik voor een biologisch-dynamisch melkveebedrijf, Veld en Beek. Het was een sprong in het onbekende, maar een ervaring die me rijker maakte aan kennis en inzichten.


Een juichmoment was het behalen van mijn propedeuse in slechts één jaar, een bewijs van doorzettingsvermogen. Mijn minor in Frankrijk aan de École d'ingénieurs de PURPAN was een onvergetelijke ervaring, waar ik mijn kennis verrijkte en nieuwe inzichten opdeed in verschillende disciplines.

Heb je nog plannen voor de toekomst?

Mijn toekomstdroom? Die draait om het voortzetten van het werk dat mijn ouders hebben opgebouwd. Ik wil niet alleen het bedrijf overnemen, maar het ook optimaliseren en moderniseren. Het gaat niet alleen om de aantallen koeien en zeugen, maar om het implementeren van nieuwe technologieën, duurzame praktijken en innovatieve strategieën om ons bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen.