1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Ruud

Studentverhaal Ruud

Ruud is derdejaarsstudent Bedrijfskunde en agribusiness. Voor de invulling van zijn derde jaar heeft hij een minor gevolgd in het buitenland! Hij vertelt meer over zijn ervaring.

Een andere richting

Ik heb de minor International Business Economics gevolgd op de Budapest Business University. Deze minor heb ik gekozen omdat het een mooie verbreding was op de opleiding bedrijfskunde die ik momenteel volg, daarbij kon ik hier ook een specifieke verdieping in de regio zuidoost Azië doen die me aansprak. Tijdens deze minor heb ik me dan ook verbreed in vakken als international trade en international logistics, maar heb ik me ook verdiept in vakken als the modern Chinese economy en the Japanese economy in the 21st century. Dit vond ik het leukste wat betreft school aan deze minor, dat je een totaal andere richting op kan gaan die aansluiten op je interesses en hiermee alsnog studiepunten kunt verdienen voor op de HAS.

Grote uitdaging

Wat me tijdens de minor het meeste uitdaagde was dat je bij veel fulltime studenten in de klas kwam, hierdoor kreeg je in het begin erg weinig introductie van hoe de school werkte en welke sites ze gebruikten. Hierdoor had ik op het begin moeite met het vinden van de informatie over wat ik moest doen en wanneer ik ergens moest zijn. Echter, waren er meer tijdelijke studenten die met hetzelfde probleem rondliepen, hierdoor was het uiteindelijk makkelijk om hier samen uit te komen en werd het na een periode vanzelf eenvoudig om te weten wat en wanneer je wat moest doen.

Leerzame ervaringen

Verder is het belangrijk om buiten je minor ook veel tijd te stoppen in de nieuwe omgeving waar je terecht bent gekomen, probeer zo veel mogelijk het de regio waar je bent te verkennen en leer nieuwe mensen kennen in de tijd die je er doorbrengt. Zelf vond ik dit het leukste gedeelte van de minor, de hele stad Budapest leren kennen met allemaal mensen die van overal komen en zo ook een heleboel nieuwe vrienden maken.

Verder leer je buiten de minor zelf ook een heleboel, je bent helemaal op jezelf in een totaal nieuwe omgeving. Zo leefde ik voor het eerst op mezelf, heb ik een andere cultuur leren kennen en kwam ik in een situatie waarin ik ergens belandde waar ik niemand kende en wel maandenlang ging verblijven. Dit zijn allemaal nieuwe ervaringen die hartstikke leerzaam zijn en waar je veel nieuwe dingen van leert.