Stageverhaal Luuk

Ik ben Luuk en ik woon in het Brabantse plaatsje Someren. Ik ben nu derdejaars student Management van de Leefomgeving bij HAS green academy in Den Bosch. Dit jaar, het derde jaar van mijn opleiding, mocht ik op buitenlandstage.

HAS green academy student

Ik heb gekozen voor een stage in het warme Suriname. Hier heb ik stage gelopen bij het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer in Paramaribo. Dit ministerie draagt zorg voor de ruimtelijke ontwikkeling van Suriname. Eén van haar taken is het ontwikkelen van verschillende functies voor natuur, water en landbouw.

Mogelijkheden

De stagevoorlichters bij HAS green academy brachten me op de hoogte van de mogelijkheden in Suriname. Het land, de taal en de cultuur spraken me erg aan, dus ik heb contact gezocht met een stagebemiddelingsbureau, dat mij begeleidde bij het zoeken van een geschikt bedrijf. Uiteindelijk kreeg ik een opdracht van het ministerie van RGB: Ik kon een onderzoek verrichten naar de industriële potentie van Commewijne, een district van Suriname.

Weinig digitale bronnen

Tijdens mijn 15 weken durende stage had ik alle vrijheid voor mijn eigen onderzoek. Ik hoefde niet samen te werken met collega’s. Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is onderzoek uitvoeren met een beperkte aanwezigheid van (digitale) bronnen. In Nederland kun je veel informatie op internet vinden en heb je veel bibliotheken. Suriname kent weinig digitale bronnen en soms zijn er maar enkele personen die kennis hebben over een bepaald onderwerp. Ik heb dus verschillende interviews moeten afnemen en met veel mensen gesproken. Naast mijn onderzoek hielp ik soms collega’s met cartografie. In Suriname is nog weinig kennis van cartografische software. Het was daarom leuk om mijn collega’s wat te leren over programma’s zoals, Paint.NET, ArcGis en AutoCad.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is onderzoek uitvoeren met een beperkte aanwezigheid van (digitale) bronnen.

Het land ontdekken

Tijdens mijn stageperiode heb ik veel van het land kunnen zien. In de weekenden ging ik regelmatig naar de binnenlanden van Suriname. Hier heb ik op verschillende resorts gezeten en genoten van de tropische jungle, waar je allerlei soorten dieren tegenkomt zoals slangen, papegaaien en kaaimannen. Ook zie je gigantisch hoge bomen, verschillende soorten palmbomen en varens. Voor het zien van speciale dieren hoefde ik niet ver te reizen. Tijdens een boottocht op de Commewijnerivier zag ik bijvoorbeeld een aantal dolfijnen zwemmen. De Commewijnerivier is een zoet/zoute donkere rivier die net naast Paramaribo ligt.