1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Bas Verbakel

Docentverhaal Bas

Mijn naam is Bas Verbakel en ik ben al bijna 2 jaar docent aan HAS green academy. Ik begeleid met heel veel plezier de studenten van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness.

Het leven voor de HAS

Ik ben geboren (1985) en getogen in Sint Oedenrode waar ik samenwoon met mijn vriendin Lian en onze 3 kinderen Juul (2016), Floor (2018) en Kaj (2019). Naast dingen met mijn gezin doe ik ook graag leuke dingen met vrienden; denk aan voetbalwedstrijden en festivals bezoeken, maar ook aan skivakanties en vriendenweekenden. Of gewoon even langsgaan bij vrienden en familie.

Ik voetbal zelf ook nog, maar vind het ook heel leuk om als supporter naast de lijn te staan bij mijn kinderen en/of te helpen als trainer.
Voordat ik op HAS kwam ben ik grotendeels zelf ondernemer geweest. Samen met mijn schoonvader runde ik een agrarisch bedrijf in de varkenshouderij waar ik in 2018 uit ben gestapt. Hierna heb ik gewerkt bij de Rabobank als financieringsspecialist Agrarisch en als accountmanager Varkenshouderij bij Agrifirm voordat ik in 2022 mijn overstap maakte naar de HAS.

Expertise

Dat mijn sectorkennis op varkenshouderij gespecialiseerd is, is dan ook een logisch gevolg. Ik geef jaarlijks de branchecursus varkenshouderij aan het bedrijfsleven wat ik erg leuk vind om te doen, maar ben toch vooral met studenten bezig binnen de opleiding Bedrijfskunde. Hier ben ik vanuit mijn studie (MER) en werkachtergrond vooral betrokken bij financiële en agrarische bedrijfskundemodules. Ook het begeleiden van studenten in TopKlas – een HAS breed programma waarbij studenten werken aan het opzetten van een eigen onderneming – past me goed vanuit mijn achtergrond als ondernemer.

Waarom de HAS?

Ik wilde jongeren die binding hebben met de agrarische sector iets bijbrengen en dacht dat het beste te kunnen doen bij een dynamische en persoonlijke organisatie als de HAS. En die verwachting heeft de HAS helemaal waargemaakt. Waar ik in mijn sollicitatiegesprek nog redeneerde vanuit ‘wat kan ik de student bieden aan kennis?’ heb ik het afgelopen jaar een ontwikkeling gemaakt naar ‘wat hebben de studenten nodig en hoe kan ik vanuit mijn kennis en kunde ze hierin verder helpen?’.
Een ontwikkeling waar ik best trots op ben, omdat ik zie dat ze hierdoor activerender leren.

De gemoedelijke sfeer, het persoonlijk contact en de praktische insteek van zowel studenten als docenten maakt de HAS en ons docentteam voor mij bijzonder.

HAStastisch

Ik vind werken op de HAS ontzettend leuk om te doen. Je helpt jongeren zich te ontwikkelen op zowel kennisniveau als vaardigheden, maar ondertussen leer je zelf ook veel van hen. Geen dag is hetzelfde en juist die afwisseling in mijn werk in combinatie met een diversiteit aan studenten maakt docent zijn op de HAS zo fantastisch. De gemoedelijke sfeer, het persoonlijk contact en de praktische insteek van zowel studenten als docenten maakt de HAS en ons docentteam voor mij bijzonder.

Tip voor aankomende studenten

Wees nieuwsgierig! Nieuwsgierigheid is de motor achter leren. Kijk wat je leuk vindt en wat je uit vakken, excursies, etc. kan halen. Het maakt je studietijd leuker en leerzamer. Wees ook nieuwsgierig naar je studiegenoten, want wie weet maak je hier vrienden voor het leven! En als je niet nieuwsgierig bent, zijn ik en mijn collega’s vooral benieuwd naar hoe dat komt. Vandaar dat je als student altijd een docentcoach hebt om onderwerpen zoals o.a.dit te bespreken. Want ik wil dat iedereen een leuke en leerzame tijd op de HAS heeft en kijk wat ik daar in kan bijdragen.